H McDonald’s έχασε τον «πόλεμο του Big Mac» στην Ευρώπη

H McDonald’s έχασε τον «πόλεμο του Big Mac» στην Ευρώπη
epa04695534 The sculpture 'Big Big Mac' by US artist Tom Friedman is on display during the opening of the Arts and Food exhibition at the Triennale in Milan, Italy, 08 April 2015. The exhibition is part of the Expo 2015 with the theme 'Feeding the Planet, Energy for Life'. The pavillion will open its doors on 09 April and run through 01 November. EPA/MATTEO BAZZI

Η ΕΕ αποφάσισε υπέρ της ιρλανδικής αλυσίδας ταχυφαγείων Supermac.

 

Το γνωστό Big Mac των McDonald’s σύντομα θα έχει έναν ακόμη «συνονόματο» ανταγωνιστή.

Η ιρλανδική αλυσίδα ταχυφαγείων Supermac κέρδισε τη δικαστική μάχη με την αμερικανική εταιρεία, εξασφαλίζοντας τη χρήση του «Big Mac» και για τα δικά της προϊόντα.

Έπειτα από προσφυγή της Supermac από το 2017, η Ευρωπαϊκή Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποφάσισε ότι η McDonald’s δεν κατάφερε να αποδείξει την αποκλειστικότητα της χρήσης το όρου «Big Mac» είτε ως μπέργκερ είτε ως εστιατόριο. Η Supermac υποστήριξε ότι η McDonald’s ασκεί αθέμιτες πιέσεις όσον αφορά τον όρο αυτό.

Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών δίνει πλέον τη δυνατότητα και σε άλλα εστιατόρια στην Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τον όρο «Big Mac» ή ακόμη και «Mc» για τα δικά τους προϊόντα. Όσον αφορά την ιρλανδική αλυσίδα εστιατορίων, αυτή μπορεί πλέον να εκτελέσει το σχέδιο εξάπλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη εκμεταλλευόμενη κατά πολύ το γεγονός ότι η ονομασία της αλλά και το Big Mac θυμίζουν πολύ τον εξ Αμερικής διάσημο ανταγωνιστή.

Πάντως, παρότι η απόφαση έχει άμεση ισχύ, η McDonald’s μπορεί να καταθέσει έφεση.