H Μεγάλη Βρετανία «χαλαρώνει» τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους

H Μεγάλη Βρετανία «χαλαρώνει» τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους
epa08743228 British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street, London, Britain, 14 October 2020. Johnson is due to attend Prime Ministers Questions (PMQs) for the first time after introducing a three tier levels of restrictions to deal with a rise of COVID-19 cases. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιμέτωπο με τις πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μια κίνηση που θα κατευνάσει τις αεροπορικές εταιρείες που απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον των αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα ταξίδια στο εξωτερικό. Η πίεση αυξάνεται από την αεροπορική βιομηχανία, με τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν επίμονα τη χαλάρωση των περιορισμών εγκαίρως για τον Ιούλιο και για την περίοδο αιχμής κατά την οποία αποκομίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, όμως η Βρετανία επιμένει στις απαιτήσεις για καραντίνα οι οποίες αποτρέπουν τα ταξίδια.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η Ryanair, πρόκειται να καταθέσει σήμερα προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Βρετανίας λόγω της ταξιδιωτικής πολιτικής της.

Ωστόσο η Βρετανία δείχνει τώρα πως μια χαλάρωση μπορεί να βρίσκεται στα χαρτιά.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει πώς οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα ταξίδια προς τη Βρετανία. Περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα η χώρα να προηγείται μακράν στον τομέα αυτό στην Ευρώπη.

Δημοσιεύματα της Daily Telegraph αναφέρουν πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να αποφεύγουν από τον Ιούλιο τα τεστ για Covid-19 και την καραντίνα.

«Αρχίσαμε να εξετάζουμε το ρόλο των εμβολιασμών για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής ομάδας μέτρων υγείας και τεστ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Ryanair, μαζί με τις British Airways και easyJet, έχουν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα, καθώς και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια σε μερικές χώρες χαμηλότερου κινδύνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair έχει χαρακτηρίσει «μακελειό» την ταξιδιωτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και τέτοια είναι η απογοήτευση της αεροπορικής εταιρείας ώστε θέλει τώρα να καταθέσει αγωγή κατά της κυβέρνησης για το «αδιαφανές» σύστημά της με το οποίο κατατάσσει ταξιδιωτικούς προορισμούς ως πράσινους, πορτοκαλί ή κόκκινους.

Βάσει των σχεδίων που εξετάζονται από την κυβέρνηση, άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 θα επιτραπεί να αποφεύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους από χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο, αν και θα εξακολουθήσουν να πρέπει να κάνουν τεστ, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν δήλωσε σήμερα στο Sky News ότι τίποτε δεν έχει αποκλεισθεί όσον αφορά το πώς θα γίνει το άνοιγμα των ταξιδιών.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια οτιδήποτε σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε.

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα και, ως χώρες στον πορτοκαλί κατάλογο, απαιτούνται κατά την επιστροφή απ’ αυτές καραντίνα 10 ημερών και πολλαπλά τεστ.

Ο ασφαλής πράσινος κατάλογος πρόκειται να επικαιροποιηθεί στις 24 Ιουνίου και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα επανεξετάσει την ταξιδιωτική πολιτική της πριν από το τέλος Ιουνίου.