H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου μπαίνει στο Χρηματιστήριο

H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου μπαίνει στο Χρηματιστήριο
epa01393821 Workers seen at a construction site during a press tour in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER
Η Saudi Aramco θα διαθέσει μερίδιο από 1-2% τον Δεκέμβριο % και η αρχική δημόσια προσφορά μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, με αξία που μπορεί να πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσουν να συζητούνται στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας οι μετοχές της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου, της Saudi Aramco, καθώς, όπως όλα δείχνουν, προχωρά η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ).

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Aramco θα διαθέσει άμεσα στην αγορά μερίδιο από 1% έως 2% και η αρχική δημόσια προσφορά μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, με αξία που μπορεί να πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια. Οι εγγραφές των επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά αναμένεται να αρχίσουν από τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας Al Arabiya. Οι τιμές θα ανακοινωθούν στις 17 Νοεμβρίου και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά Tadawul στις 11 Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η εταιρεία θα έχει σύντομα στο μετοχικό της κεφάλαιο πολλούς θεσμικούς επενδυτές, ανέφερε ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σαουδικής Αραβίας Ιασέρ αλ Ρουμαγιάν. Ο Αλ Ρουμαγιάν είναι διοικητής του κρατικού ταμείου με την επίσημη ονομασία Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων (Public Investment Fund ή PIF) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aramco.

Ανάμεσα στους επενδυτές που φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας, το Russian Direct Investment Fund (RDIF), το οποίο συνεργάζεται ήδη με μεγάλη μερίδα επενδυτών, όπως ανέφεραν στελέχη του. Τέτοιοι επενδυτές μπορεί να είναι συνταξιοδοτικά ταμεία από τη Ρωσία. Επίσης ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από επενδυτές από την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η προοπτική να πουλήσει μετοχές σε επενδυτές η Aramco έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Γουόλ Στριτ και άλλων χρηματιστηριακών αγορών εδώ και πολύ καιρό. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αρχική αυτή δημόσια προσφορά πριν από τρία χρόνια. Μάλιστα, τότε, ο Μπιν Σαλμάν είχε κάνει λόγο ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μπορεί να ανέλθει στα 2 τρισ. δολάρια. Η εκτίμηση αυτή πάντως είχε προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά σε επενδυτές και οικονομολόγους που τη χαρακτήριζαν αισιόδοξη.

Η εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο αποτελεί βασικό πυλώνα της φιλόδοξης οικονομικής μεταρρύθμισης που θέλει να πραγματοποιήσει στη χώρα η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον Μπιν Σαλμάν. Το Ριάντ θα ήθελε να δει την αξία της Aramco να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Ο ρόλος του Αλ Ρουμαγιάν και του Αμίν Νάσερ στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου είναι πολύ σημαντικός επειδή η Σαουδική Αραβία προμηθεύει τον πλανήτη με το 12% των αναγκών σε πετρέλαιο. Ολος αυτός ο μαύρος χρυσός περνά από τον έλεγχο της Aramco.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι προσπάθειες χωρών και εταιρειών να στραφούν σε μορφές ενέργειας που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον, κάνοντας στροφή από το πετρέλαιο. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις στις πετρελαϊκές, οι οποίες αναζητούν τρόπους να διαφυλάξουν τα έσοδά τους. Επίσης έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Η Σαουδική Αραβία εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από κάθε άλλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Μεγάλη παραγωγή έχουν ακόμη η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αν και οι χώρες αυτές κρατούν μεγάλες ποσότητες για τις δικές τους ανάγκες.