H μετάθεση των εκλογών στις 7 Ιουλίου ξεσηκώνει πολιτική θύελλα

H μετάθεση των εκλογών στις 7 Ιουλίου ξεσηκώνει πολιτική θύελλα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (Α), με την νυν και εκ νέου υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου (2Α), την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη (3Α), και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη (4Α), παρακολουθούν ομιλία κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 27 Μαΐου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχέδιο για διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κόντρα ΝΔ - Μαξίμου σε υψηλούς τόνους.

Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων».

Πάντως οι επίσημες ανακοινώσεις για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών αναμένονται μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Κυριακή.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της, ανέφερε o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Πρωθυπουργού και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον Σεπτέμβριο του 2015».

Η δικαιολογία πάντως των πανελλαδικών εξετάσεων …δε φαίνεται να πείθει την αντιπολίτευση, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα ελέγχου της δικαιοσύνης.  Οι εξετάσεις που θα γίνουν στις 2 Ιουλίου για τις πανελλαδικές αφορούν μόνο κάποια ειδικά μαθήματα, τύπου Μουσικής Αντίληψης και Ιταλικών, και μόνο περίπου 1.000 μαθητές.

Η δρομολόγηση των συγκεκριμένων ενεργειών μόνο αθώα δεν μοιάζει καθώς φαίνεται πως συνδέεται με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επιλέξει την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί τυπικά η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Κόντρα κυβέρνησης–ΝΔ για τη Δικαιοσύνη

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της ανέφερε πως, ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για νέα παρέμβαση σε βάρος των θεσμών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επίσης, και ο κορυφαίος συνταγματολόγος τόνισε πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Ως προς το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η «διάλυση της βουλής που εξαγγέλθηκε μετά την ήττα δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα αλλά επειδή η βουλή έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».

Πρόκειται για δυσαρμονία, τόνισε, συμπληρώνοντας πως κανονικά «πρέπει να παραιτηθεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπηρεσιακής», τονίζοντας όμως ότι δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει κατ’ επανάληψη ακολουθηθεί από το 1977 και μετά.

Τζανακόπουλος: Τι φοβούνται Βενιζέλος και ΝΔ;

Η απάντηση στη ΝΔ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που απευθύνουν δημόσια τα ερωτήματα που προκαλούνται από αυτή την τελευταία εξέλιξη, δόθηκε επίσης από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω Twitter αντέστρεψε την επίθεση, λέγοντας ότι η ΝΔ προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ενώ αναρωτιέται γιατί ΝΔ και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ποιον φοβούνται.

«Η ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών. Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η ΝΔ, ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο, εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.