H μία και μοναδική Αφροαμερικανή διευθύνουσα σύμβουλος στη λίστα Fortune 500

H μία και μοναδική Αφροαμερικανή διευθύνουσα σύμβουλος στη λίστα Fortune 500
Starbucks Chief Operations Officer and Group President Rosalind "Roz" Brewer speaks at the Annual Meeting of Shareholders in Seattle, Washington on March 20, 2019. (Photo by Jason Redmond / AFP) Photo: AFP

των Beth Kowitt & Claire Zillman

Αφού η Rosalind ‘Roz’ Brewer εγκατέλειψε το ρόλο της ως επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Sam’s Club της Walmart το 2017, της προσφέρθηκε η θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων – ένα ρόλο που θεώρησε ότι θα ήταν εύκολος.

Αλλά η Brewer την απέρριψε, επιλέγοντας να γίνει το νούμερο 2 στα Starbucks ως επικεφαλής λειτουργιών και εμπορικός επικεφαλής της περιοχής της Αμερικής.

Αποδεικνύεται ότι η Brewer έπαιξε τα χαρτιά της σωστά. Στις 15 Μαρτίου, η Brewer θα γίνει διευθύνουσα σύμβουλος της Walgreens Boots Alliance – της εταιρείας λιανικών πωλήσεων και φαρμακείων με τζίρο σχεδόν 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατατάσσεται στην 19η θέση στη λίστα Fortune 500. Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε σχεδόν 8% στις συναλλαγές μετά από λίγες ώρες, σε μια ισχυρή εκδήλωση εμπιστοσύνης στην Brewer από τη Wall Street.

Όταν η Brewer αναλάβει τη θέση, θα είναι μία από τις 40 γυναίκες που διευθύνουν μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα Fortune 500, καθώς και η μόνη μαύρη γυναίκα – και μόνο η τρίτη στην ιστορία. Η Ursula Burns ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που ηγήθηκε μιας εταιρείας που περιλαμβάνεται στη λίστα Fortune 500, όταν έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της Xerox το 2009. Παραιτήθηκε το 2016. Η Mary Winston, η οποία ηγήθηκε για λίγο της Bed Bath & Beyond ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος το 2019, ήταν η δεύτερη.

Η Brewer θα αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος σε μια κρίσιμη στιγμή για την Walgreens, καθώς η αλυσίδα φαρμακείων συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διαχείριση του εμβολίου κατά του COVID-19.

Στις 22 Ιανουαρίου, η εταιρεία δήλωσε ότι είχε ολοκληρώσει 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, αλλά η Walgreens και η αντίπαλός της, CVS, δέχτηκαν κριτική από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Walgreen δήλωσε ότι υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων.

Η Brewer μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ, όπου και οι δύο γονείς της εργάζονταν για την General Motors. Κανείς τους δεν ήταν απόφοιτος γυμνασίου, αλλά επέμεναν ότι και τα πέντε παιδιά τους θα πήγαιναν στο κολέγιο. Η Brewer είναι γνωστή για την ειλικρίνειά της όταν μιλάει για την εμπειρία της ως μια από τις λίγες μαύρες γυναίκες στελέχη που έφτασαν σε τέτοια θέση σε εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στα Starbucks πρωτοστάτησε σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας της εταιρείας.