H νέα «χρυσή εποχή» της εμβολιολογίας: Η ώθηση από τα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer

H νέα «χρυσή εποχή» της εμβολιολογίας: Η ώθηση από τα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer
epa09035850 Health personnel prepare a vaccine against Covid-19 during the closing of the first phase of vaccination, in Panama City, Panama, 25 February 2021. Panama has allocated 56 million dollars for the purchase of 5.5 million vaccines: 3 million from Pfizer, 1,092,000 from AstraZeneca, 300,000 from Johnson and Johnson, and 1,112,410 from the Covax Mechanism, according to official information, and has initiated contacts with Russia to access the Sputnik V vaccine. EPA/Carlos Lemos Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Kat Eschner

Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις σε πολλούς κλάδους, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν αρνητικές. Αλλά η φαρμακευτική βιομηχανία, υπήρξε η εξαίρεση.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτήν τη νέα χρυσή εποχή της εμβολιολογίας», λέει η Penny Heaton, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Bill & Melinda Gates.

Οι ειδικοί λένε ότι η δυνατότητα χρήσης του κωδικού του σώματός μας για να το διδάξει πώς να θεραπεύει ασθένειες, όπως κάνουν τα εμβόλια mRNA από την Pfizer και τη Moderna για τον COVID-19, υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα πανδημία. Μερικοί λένε επιπλέον ότι οι θεραπείες RNA και DNA θα μεταμορφώσουν τη σχέση μας με τις ασθένειες. Αυτό που προσθέτει είναι ένα κύμα επενδύσεων και έρευνας στη νέα δοκιμασμένη τεχνολογία – και ένα κύμα ενδιαφέροντος στην αγορά εμβολίων συνολικά.

Στην αναζήτηση αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19, οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο δοκίμασαν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών εμβολίων. Το αποτέλεσμα είναι μια ποικιλία εμβολίων εγκεκριμένων παγκοσμίως που προκαλούν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας.

Μερικά, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και Moderna, έχουν στραφεί σε μια τεχνολογία που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο κοινό, αλλά είχε πάνω από 25 χρόνια έρευνας και κάποιες κλινικές δοκιμές για να υποστηριχθεί: συνθετικά παραγόμενο messenger RNA. Η εξαιρετική ανοσία που παράγεται από τα δύο επιτυχημένα εμβόλια mRNA έδωσε ώθηση στους παρασκευαστές τους (στην περίπτωση της Pfizer, ακόμη μεγαλύτερη).

Παρείχε επίσης μια απόδειξη της ιδέας ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατά της νόσου. «Το καλό με ένα εμβόλιο νουκλεϊκού οξέος είναι ότι μπορεί να παραχθεί τόσο γρήγορα», λέει ο John Nelson, επικεφαλής ερευνητής της General Electric σε ένα σχετικό πρότζεκτ για εμβόλια DNA που χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προχωρημένων Έργων Άμυνας (DARPA)

Σε αντίθεση με άλλους τύπους εμβολίων, η παραγωγή εμβολίων RNA και DNA είναι θέμα σύνθεσης νουκλεϊκών οξέων και «αποθήκευσης» του εύθραυστου γενετικού υλικού με τέτοιο τρόπο ώστε να το προστατεύει έως ότου μπορέσει να μετατραπεί σε κύτταρο. Στην περίπτωση των τρεχόντων εμβολίων, αυτός ο φορέας αποθήκευσης είναι ένα μικρό σωματίδιο λίπους. Αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνολογίες, λέει ο Nelson.

Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι τα εμβόλια γίνονται γρήγορα, σε σύγκριση με άλλα είδη εμβολίων που χρησιμοποιούν συστατικά που πρέπει να αναπτυχθούν και μπορούν να τροποποιηθούν με σχετική ευκολία. Η τεχνολογία mRNA, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για χρήση σε ένα εξατομικευμένο ιατρικό πλαίσιο για τον καρκίνο, αν και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.

Τί ακολουθεί για τα εμβόλια mRNA; Δεδομένου ότι η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, διαταράσσοντας όλες τις πτυχές της ζωής, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Κανένα εμβόλιο mRNA που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή δεν έχει λάβει πλήρη έγκριση από τον FDA. Αν και γνωρίζουμε ότι δεν βλάπτουν τους ανθρώπους και παράγουν υψηλό επίπεδο ανοσίας, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο μακροχρόνια είναι αυτή η ανοσία.