H Nέα Υόρκη απαγορεύει την εξόρυξη Bitcoin – Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον

H Nέα Υόρκη απαγορεύει την εξόρυξη Bitcoin – Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον
pexels

Κυοφορούμενο νομοσχέδιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ απαγορεύει την εξόρυξη Bitcoin για περιβαλλοντικούς λόγους. Το νομοσχέδιο που έφερε γερουσιαστής Kevin S. Parker αίρει το μορατόριουμ μόνο για εγκαταστάσεις εξόρυξης που «δεν επηρεάζουν αρνητικά τα σημεία αναφοράς για τη μείωση του άνθρακα της Νέας Υόρκης».

Σημειώνεται πως ο νέος νόμος βρίσκεται στα πρώτα στάδια τους καθώς τελεί ακόμη υπό επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Γερουσίας. Εάν εγκριθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολιτειακούς επιθεωρητές να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι εγκαταστάσεις εξόρυξης στην ποιότητα του νερού, την ποιότητα του αέρα, τις εκπομπές άνθρακα και στη φύση, γενικότερα.

Οι miners θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνο αφού συμπληρώσουν μια δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον η εξόρυξη Bitcoin

Οι επικριτές του Bitcoin θεωρούν το κρυπτονόμισμα βρώμικο, για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας τους, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Παρόμοια έρευνα είχε γίνει το 2018 από το επιστημονικό Ινστιτούτο Όακ Ρίντζ του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Sustainability», η οποία έδειχνε ότι για να παραχθεί ένα κρυπτονόμισμα αξίας ενός δολαρίου απαιτείται κατά μέσο όρο ενέργεια 17 μεγατζάουλ (17 εκατομμυρίων τζάουλ) για το bitcoin, επτά μεγατζάουλ για το Ethereum και επτά μεγατζάουλ για το Litecoin.

Από την άλλη, για να εξορυχθεί χαλκός αξίας ενός δολαρίου, το ενεργειακό κόστος είναι μόνο τέσσερα μεγατζάουλ, για τον χρυσό πέντε μεγατζάουλ, για την πλατίνα επτά μεγατζάουλ και για τις σπάνιες γαίες εννέα μεγατζάουλ, δηλαδή το ενεργειακό κόστος είναι ανάλογο ή μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των κρυπτονομισμάτων. Μόνο το αλουμίνιο είναι με διαφορά πολύ πιο ενεργοβόρο (122 μεγατζάουλ).