H πανδημία «επιταχύνει το μέλλον»: Τι υποστηρίζουν κορυφαίοι CEOs για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

H πανδημία «επιταχύνει το μέλλον»: Τι υποστηρίζουν κορυφαίοι CEOs για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Microsoft Corporation Chief Executive Officer, Satya Nadella, gestures as he addresses the Future Decoded Tech Summit in Bangalore on February 25, 2020. (Photo by Manjunath Kiran / AFP) Photo: AFP
Αλλά το προς τα πού πηγαίνει είναι λιγότερο ξεκάθαρο.

του Andrew Nusca

Ένα ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε στο ψηφιακό πάνελ που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη το Fortune Aμερικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CEO Initiative, με θέμα την ηγεσία σε δύσκολους καιρούς: Πώς έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις η πανδημία του νέου κορονοϊού;

«Επιτάχυνση του μέλλοντος» είπε λακωνικά ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Bob Swan, αφότου άκουσε τις απαντήσεις των συναδέλφων του. «Σαφήνεια του μέλλοντος; Δεν είμαι τόσο σίγουρος».

Ο Swan βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον CEO της Microsoft, Satya Nadella (φωτογραφία), τη CEO της Accenture, Julie Sweet, και τον CEO της HP, Enrique Lores, σε μια ωριαία συζήτηση που συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Fortune, Alan Murray.

Τα άλλα κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας συμφώνησαν με τον Swan. Όλοι είπαν ότι οι εταιρείες – οι μάνατζερ, οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι, σε όλους τους τομείς – παρατηρούν τη δραματική επιτάχυνση του ρυθμού αλλαγής, αλλά λίγοι είναι πρόθυμοι να μαντέψουν την κατεύθυνση αυτής της αλλαγής.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που θα καθορίσει πραγματικά την εποχή μας» είπε ο Lores, παραπέμποντας σε παραδείγματα στην υγεία και την παιδεία. «Μιλάμε για το μέλλον της εργασίας αλλά το βλέπουμε ήδη σήμερα». Ο CEO της HP προσέθεσε ότι ο ίδιος έχει δαπανήσει «πάνω από 1.000 ώρες σε τηλεδιασκέψεις με βίντεο τους τελευταίους τρεις μήνες».

Η επιχειρηματική αλλαγή έρχεται με ποικίλες μορφές. Αναφερόμενος στη δική του επιχείρηση, ο κάθε CEO περιέγραψε μεταβολές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το γεωπολιτικό τοπίο και τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα εργάζονται από το σπίτι συνυπάρχοντας στον ίδιο χώρο με συγγενείς, κατοικίδια, και έπιπλα που δεν είναι σχεδιασμένα για να επιτυγχάνουν τη μέγιστη παραγωγικότητα.

«Αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο» είπε ο Nadella. «Κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα σε κλίμακα».

Ο CEO της Microsoft δίστασε να παραδεχθεί ότι η παρούσα κατάσταση είναι το συλλογικό μας μέλλον. «Είναι λίγο νωρίς για να πούμε, νομίζω». Αλλά προσέφερε κάποια παραδείγματα ξεκάθαρης αλλαγής.

Το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Καθώς η εργασία των υπαλλήλων στρέφεται σε εικονικούς χώρους, «καταναλώνουμε μεγάλο μέρος του κοινωνικού κεφαλαίου που οικοδομήσαμε δουλεύοντας μαζί» ανέφερε ο ίδιος. Μπορούμε να παραμένουμε παραγωγικοί επειδή οικοδομήσαμε κοινωνικό κεφάλαιο δουλεύοντας μαζί στον πραγματικό χώρο, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη γνωστική επιβάρυνση στο εικονικό περιβάλλον.

Το δεύτερο παράδειγμα εστιάζει τον τρόπο μάθησης. «Οι εταιρείες αφορούν πρωτίστως τη μάθηση και τη δημιουργία γνώσης» είπε ο Nadella, αλλά οι παλιοί μηχανισμοί επίτευξης της μάθησης υποχωρούν. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερους τρόπους προώθησης του up-skilling και του re-skilling μεταξύ των εργαζομένων τους, ώστε αυτοί να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας.

Και το τρίτο και τελευταίο παράδειγμα αφορά την επίτευξη της ευημερίας. «Δεν μπορούμε να μετράμε την παραγωγικότητα με στενό τρόπο» επεσήμανε. Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, οι περισσότεροι άνθρωποι – και ειδικά οι νεότεροι εργαζόμενοι – αισθάνονται εξαντλημένοι ύστερα από 30 λεπτά παραμονής σε μια βιντεοκλήση. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό σε έναν κόσμο συνεχών εικονικών συναντήσεων;

«Πρέπει να έχουμε καλύτερα μεγέθη για τη μέτρηση της εταιρικής καινοτομίας» μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, κατέληξε ο Nadella, ώστε να μην χάνονται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. «Μπορείς να είσαι παραγωγικός ολοκληρώνοντας δουλειές και παραγγελίες που εκκρεμούσαν. Αλλά δημιουργείς, στην πραγματικότητα, νέες δουλειές και παραγγελίες;».