H περίπτωση της Theranos ρίχνει σκιά πάνω από άλλες startups

H περίπτωση της Theranos ρίχνει σκιά πάνω από άλλες startups

Χαρακτηριστική η περίπτωση της uBeam. Όμως οι διαφορές είναι σαφώς περισσότερες από τις ομοιότητες.

του Νταν Πρίμακ

Πολλοί έσπευσαν να παρομοιάσουν την uBeam με την Theranos, την πολυτάραχη εταιρεία εξετάσεων αίματος, όταν ένα πρώην στέλεχος και μηχανικός της uBeam, ο Πολ Ρέινολντς, έγραψε στο ιστολόγιό του ότι η τεχνολογία της εταιρείας είναι περίπου …αέρας κοπανιστός.

Υπενθυμίζουμε ότι η τεχνολογία ασύρματης ηλεκτρικής φόρτισης της νεοφυούς επιχείρησης δεν έχει επιδειχθεί ποτέ δημοσίως.

Και πάλι, όμως, η σύγκριση μεταξύ των δύο εταιρειών είναι επιπόλαιη, και όχι μόνο επειδή …μυρίζει μεροληψία εναντίον των νέων, ξανθών γυναικών – ιδρυτριών των εταιρειών.

Ναι, μπορεί τόσο η Theranos όσο και η uBeam να αποδειχθούν κακές επενδυτικές επιλογές επειδή η βασική καινοτομία τους ίσως να μην φανεί βιώσιμη. Όμως, αυτό δεν είναι τρομερά ασύνηθες μεταξύ φιλόδοξων startup στους κλάδους της βιοτεχνολογίας ή της ενέργειας.

Αυτό που πραγματικά διακρίνει τις δύο εταιρείες είναι ότι η Theranos παρέχει κρίσιμες ιατρικές πληροφορίες σε πραγματικούς ανθρώπους, όπου τα σφάλματα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε λανθασμένες επιλογές θεραπείας. Αυτό, σαφώς, είναι πολύ σημαντικότερο από την εξέλιξη των αποδόσεων μερικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.

Η uBeam έχει επίσης κάποια θεωρητικά ζητήματα ασφαλείας, αλλά σίγουρα όχι τόσο άμεσα ούτε της ίδιας κλίμακας. Πέρα από την απώλεια πρεστίζ και κάποιων χρημάτων, δεν υπάρχουν άλλες ευρύτερες συνέπειες.

Ας αφήσουμε λοιπόν την κάθε εταιρεία να επιβιώσει ή να καταρρεύσει μόνη της, χωρίς συγκρίσεις.