«H πολιτική της Γερμανίας ευθύνεται για την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων»

«H πολιτική της Γερμανίας ευθύνεται για την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων»

Ο διευθυντής του διευθυντής του ΙΜΚ χαρακτήρισε τη γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική συνυπεύθυνη για τη ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων.

«H γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών είναι συνυπεύθυνη για τη ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων», εκτιμά ο Γκούσταφ Χορν, διευθυντής του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ), σε συνέντευξή του στη Neues Deutschland.

«Εάν σε μια τέτοια κατάσταση έρχονται πρόσφυγες και το κράτος πρέπει να διαθέσει χρήματα γι’ αυτούς, τότε είναι εύκολο πλέον να πει ο πολίτης ότι υπάρχουν χρήματα γι’ αυτούς, ενώ για μένα όχι». Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πρέπει η πολιτική να παράσχει στους πολίτες περισσότερη κοινωνική ασφάλεια, συμπεραίνει ο Γκούσταβ Χορν.

«Οι γερμανικές κυβερνήσεις απαίτησαν από τους πολίτες τις περασμένες δεκαετίες να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους», οι κοινωνικές παροχές περικόπηκαν δραστικά, απορυθμίστηκε η αγορά εργασίας και έτσι αυξήθηκε η πίεση των μισθών προς τα κάτω. «Η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης είναι στάσιμη πάνω από δέκα χρόνια. Οι πιθανότητες ανέλιξης εξανεμίστηκαν και αυτό καταστρέφει ελπίδες και προοπτικές», λέει ο διευθυντής του ΙΜΚ.

Το κράτος είναι σε θέση να αντέξει τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων χωρίς κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μπορούν να διατεθούν κατά τα πρώτα χρόνια 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Αυτά τα χρήματα δεν θα εξαφανιστούν απλώς, αλλά θα εισρεύσουν στον οικονομικό κύκλο, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου.

«Οι πρόσφυγες ξοδεύουν χρήματα, ακόμα και όταν είναι άνεργοι. Αγοράζουν. Από αυτό ωφελείται το εμπόριο. Η ζήτηση για υπηρεσίες και τις οικοδομικές κατασκευές αυξάνεται με την εισροή τους και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Επιπλέον, πολλοί από τους πρόσφυγες θα γίνουν συν τω χρόνω ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι θα προκύψουν ανάπτυξη, εισοδήματα και φόροι. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά με τους πρόσφυγες τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξήγησε ο Χορν.

Από οικονομικής απόψεως οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες. Σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες, κατέληξε.