H Saudi Aramco «εκθρόνισε» την Apple ως πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο

H Saudi Aramco «εκθρόνισε» την Apple ως πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο
epa07969402 President and CEO of Saudi Aramco Amin Nasser (L) and Aramco chairman Yasir al-Rumayyan attend a press conference to announce an initial public offering of the state oil producer, in Dhahran, Saudi Arabia, 03 November 2019. According to media reports Saudi Arabia said it has approved plans for the state-owned oil producer Saudi Aramco to go public on the Saudi stock exchange Tadawul on 11 December 2019. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Saudi Aramco ξεπέρασε την Apple ως πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως, με τις τιμές στο πετρέλαιο να ωθούν τις μετοχές του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο σε επίπεδα ρεκόρ. Από την άλλη, το sell-off στην τεχνολογία επιβάρυνε τον κατασκευαστή των iPhones.  

Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση της σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας την Τετάρτη ήταν 2,426 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά κάτι περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια την Apple, που «κάθεται» στα 2,415 τρισ. ​​δολάρια. 

Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές της Apple είχαν ξεπεράσει σε αξία τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο από τις αρχές του έτους «υποφέρει». Οι μετοχές της υποχώρησαν 5,2%, στα 146,50 δολάρια την Τετάρτη – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

H Apple παραμένει η κορυφαία μετοχή μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Microsoft με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,95 τρισ. δολαρίων.

Παρότι η Apple κατέγραψε πρόσφατα το τρίτο της καλύτερο τρίμηνο για έσοδα από ποτέ, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ είπε ότι οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα lockdown στην Κίνα αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρεία έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο.  

Επισημαίνεται ότι η Saudi Aramco –που ανήκει κατά 94% στο κράτος– εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο των χρηματιστηρίων το 2019, όταν διέθεσε με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής το 1,5% των μετοχών της, αντλώντας το ποσό-ρεκόρ των 25,6 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετέφερε ένα επιπλέον 4% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, κάτι που μεταφράστηκε ως πρώτο βήμα για διάθεση επιπλέον μετοχών στους διεθνείς επενδυτές.