H σχέση αγάπης και μίσους του Prince με το διαδίκτυο

H σχέση αγάπης και μίσους του Prince με το διαδίκτυο
LOS ANGELES - CIRCA 1985: Prince performs in concert circa 1985 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images) Photo:

Ο διάσημος τραγουδιστής δεν έχανε την ευκαιρία καθημερινά να ξοδεύει λίγο ελεύθερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή του.

Ο Prince ήταν ένας κορυφαίος πρωτοπόρος στην ποπ και ροκ μουσική, ωστόσο είχε μια περίπλοκη σχέση με το διαδίκτυο. Ήταν ο πρώτος που πούλησε άλμπουμ στο ίντερνετ και σχεδόν καθημερινά δεν έχανε την ευκαιρία να σπαταλήσει λίγο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή του.

Την περσινή χρονιά, για παράδειγμα, ο διάσημος τραγουδιστής ζήτησε από τους εκπροσώπους του να αφαιρέσουν όλα τα τραγούδια και τα άλμπουμ του από κάθε μουσική υπηρεσία και από όλα τα διαδικτυακά ραδιόφωνα, όπως το Spotify, το Rdio και το Deezer, ενώ τα μουσικά του έργα ήταν διαθέσιμα μόνο στο Tidal, μια μουσική υπηρεσία που ίδρυσε το 2015, ο ράπεr τραγουδιστής Jay Z.

Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2014 ο Prince αφαίρεσε όλα του τα τραγούδια από το κανάλι του YouTube. Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις δεν τους αποκάλυψε ποτέ, όμως στις αρχές του έτους ο ίδιος κατήγγειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter τα ποσοστά χορήγησης αδειών που καταβάλλει η θυγατρική της Google στους καλλιτέχνες για το δικαίωμα χρήσης των μουσικών τους.

Ακόμη, ο ίδιος δεν δίστασε να προχωρήσει σε μηνύσεις 22 εκατ. δολαρίων το 2014 εναντίον των bloggers που δημοσίευαν βίντεο από τις συναυλίες του σε απευθείας σύνδεση, χωρίς να έχουν λάβει άδεια. Ωστόσο, το παραπάνω ποσό άλλαξε από τη στιγμή που αφαιρέθηκε το υλικό από το διαδίκτυο.

Μια fan του διάσημου τραγουδιστή, η Anil Dash σχολίασε μέσω του Twitter, ότι o Prince προσπαθούσε να ασκεί έλεγχο μέσω του διαδικτύου, ενώ γενικότερα πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του παλεύοντας με δισκογραφικές εταιρείες για τα δικαιώματα χρήσεως της μουσικής του.

Σημειώνεται ότι ο Prince άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το απόγευμα στην οικία του στη Μινεάπολη.