H Σχολή Επιχειρηματικότητας «πάει» Θεσσαλονίκη: Το στοίχημα για τους νέους

H Σχολή Επιχειρηματικότητας «πάει» Θεσσαλονίκη: Το στοίχημα για τους νέους

Στόχος της «Τhink Young», που σήμερα πάτησε πόδι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, να ανακαλύψει τους επιχειρηματίες του «αύριο».

Δημιουργικά άτομα που «κατεβάζουν» πολλές ιδέες και είναι δεκτικοί στο να αποκτήσουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, ώστε να δεσμευτούν απέναντι στο επιχειρείν και την κοινωνία για την εισαγωγή καινοτομιών που θα διευκολύνουν την αγορά και τους καταναλωτές, αναζητούν, βρίσκουν και ενθαρρύνουν τα στελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Τhink Young», που σήμερα πάτησε πόδι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να ανακαλύψει τους επιχειρηματίες του «αύριο».

Φόβος τόσο για την αποτυχία, όσο και για τη σκέψη ότι η «ιδέα μου δεν είναι καλή», είναι ορισμένα από τα βασικά εμπόδια στην ενασχόληση των νέων με το επιχειρείν, τομέας που ωστόσο αποτελεί το νούμερο 1 για επαγγελματική ανέλιξη και ενασχόληση.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν διαρκώς τους ριψοκίνδυνους εκείνους νέους, που με θάρρος, δημιουργικό θράσος, συστημική σκέψη και σκληρή δουλειά, είναι αποφασισμένοι να δώσουν λύσεις και να οδηγήσουν το επιχειρείν σε νέα μονοπάτια» επισήμανε η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της Coca Cola Hellas, Νεκταρία Μητράκου.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το Ίδρυμα Coca Cola, που υποστηρίζει τη ΜΚΟ, θεωρεί ότι οι νέοι πρέπει να λειτουργήσουν σαν καταλύτες αλλαγής, να δημιουργήσουν όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέα επαγγέλματα, καθώς «αν -όπως λέει- η δική μας γεννήθηκε to be wild», η τρέχουσα γενιά «γεννήθηκε και μεγαλώνει to be digital». Όπως διευκρίνισε, η νέα γενιά είναι αυτή που καθορίζει τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής, των κοινωνικών δικτύων, κατέχει σημαντικές δεξιότητες και μπορεί να έχουν πρόσβαση σε νέους τρόπους χρηματοδότησης, ακόμα και OnliNe.

Η φιλοσοφία και η δράση του «Think Young»

Ο Λούκας Σίλβα, που αποτελεί την «καρδιά» του Think Young, απευθυνόμενος το πρωί σε περισσότερους από εκατό νέους που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι στα έξι χρόνια που διοργανώνονται σχολές επιχειρηματικότητας σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 2.000 άτομα, από 18 έως 30 χρόνων και δημιουργήθηκαν εκατό και πλέον start ups, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, στην κοινωνία διαμοιρασμού (sharing economy), στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα media αλλά και στον κλάδο της μόδας.

Υπογραμμίζεται ότι το Think Young δεν διδάσκει το πώς να γίνεις επιχειρηματίας, αλλά επενδύει στην κινητοποίηση και ενθάρρυνση των νέων, δίνοντάς τους τόσο τροφή για έμπνευση, όσο και να δυνατότητα να συναναστραφούν, να μιλήσουν και να δουλέψουν με καταξιωμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι κάποτε βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια θέση.

Ξεκίνησαν τα μαθήματα – Την προσεχή Παρασκευή ο νικητής

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι νέοι που συμμετέχουν στη Σχολή Επιχειρηματικότητας, αφού χωριστούν σε ομάδες των 10 ατόμων θα εργαστούν επάνω στο δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιχειρηματιών-μεντόρων.

Σκοπός τους, να αναπτύξουν όσο πιο ολοκληρωμένα την επιχειρηματική τους ιδέα, ώστε να την παρουσιάσουν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου (18.00-20.00) μπροστά στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αναδείξει τον νικητή. Ανάμεσα στα έπαθλα για τους νικητές είναι και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα VentureGarden, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και mentoring στην επιχειρηματικότητα, διάρκειας 14 μηνών.

Μεταξύ των επιχειρηματιών-μεντόρων που θα βοηθήσουν τους νέους στην πορεία τους προς τον τελικό είναι οι Μελίνα Ταπραντζή της Wise Greece, μιας μη κερδοσκοπικής κίνησης που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, Θωμάς Δούζης και Γιώργος Δούζης, ιδρυτές της Έργον, η Δήμητρα Καραβιώτη, πρόεδρος της εταιρείας Keleon Olive Products, Νάσια Πασχαλέρη και Ειρήνη Πασχαλέρη, ιδρύτριες της online εφαρμογής Food Sherlocks, Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάς, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Goodvidio, Γιάννης Ζάρας, ιδρυτής της εταιρείας περιηγήσεων στην πόλη Big Olive και οι Μαρία Δερμετζή και Αναστασία Σιάπκα, εμπνεύστριες των πρωτοβουλιών Code it like a girl και Geek Islands στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εβδομάδας, οι συμμετέχοντες της Σχολής Επιχειρηματικότητας θα επισκεφθούν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, όπου επαγγελματίες από τους χώρους της γεωργίας, της επιστήμης και της βιομηχανίας τροφίμων θα μοιραστούν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες και μυστικά επιτυχίας.

Το Τhink Young, με γραφεία σε Γενεύη, Βρυξέλλες και Χονγκ Κονγκ, έκανε το ξεκίνημά του από τις Βρυξέλλες, αλλά αποφάσισε να ταξιδέψει και στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας.

Το 2017 το Think Young σχεδιάζει να πραγματοποιήσει Σχολές Επιχειρηματικότητας σε Τυφλίδα, Λισαβόνα, σε σε τρεις πόλεις της Ισπανίας, δύο στη Γαλλία και αλλού.

Διαβάστε επίσης: Σχολή Επιχειρηματικότητας: Ξεκινήστε τώρα τη δική σας επιχείρηση