H συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρώτος στόχος για τη ΝΔ η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές - ΕΝΦΙΑ μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε, όπως και χθες κατά την ομιλία του Βελλίδειο, πως στόχος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ είναι η επίτευξη ανάπτυξης 4%, η δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας και η μείωση φόρων και εισφορών. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε ακόμη για τις ερχόμενες εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.

Ανάπτυξη 4% και μείωση φόρων και εισφορών – Πρώτος στόχος η πρόσβαση στις αγορές

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία. «Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη», πρόσθεσε.

«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας. Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα πρώτος στόχος. Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

Ερωτηθείς για τη χθεσινή εξαγγελία περί δημιουργίας ατομικού κουμπαρά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα ανέφερε στη χθεσινή ομιλία περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της μεταφοράς είσπραξης στους δήμους και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή τη φιλοσοφία, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

Σχετικά με την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία, ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση».

Aυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων στο Δημόσιο

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα»..

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει – Όχι σε κυβέρνηση συνασπισμού με ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το κλίμα διχασμού στη χώρα, προσθέτοντας ότι «Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες, αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ακόμη και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές».

Ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα βάλει «πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», ενώ τόνισε: «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ακόμη ο Κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας «δεξιάς παρένθεσης» μεταξύ των επόμενων εκλογικών διαδικασιών. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας σε επόμενες εκλογές,  είπε ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Προέδρο της Δημοκρατίας».

«Μια εξεταστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», απάντησε ερωτηθείς σχετικά, ενώ για τα «σκάνδαλα», απάντησε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

83η ΔΕΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική. «Δεν έχουμε κανέναν κοινό με τον κ. Σαλβίνι», σημείωσε επίσης.

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα

«Δίπλα στην λέξη λαικιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τούς εξαπατά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε «τσάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο που «συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό».

Αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί άνθρωποι

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». Ερωτηθείς τί θα έπραττε διαφορετικά είπε «έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», και συμπλήρωσε: «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με αφορμή την έρευνα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη στην οποία δημοσίευσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης δεν είναι ακροδεξιό είναι φασιστικό. Αυτό συνέβαινε σε άλλες εποχές όταν κάποιοι σημείωναν πόρτες».

H ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Ντροπή η κατάσταση στη Μόρια

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ειδικά όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Αφρική κέντρα μεταναστών σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη ντροπιαστική εικόνα», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.  Χαιρέτισε παράλληλα την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

«Έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα την απλοποιήσουμε, μέχρι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια», επεσήμανε ακόμη και δεσμεύτηκε ότι θα «ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια» κάνοντας λόγο για διασπάθιση πόρων στο προσφυγικό.

Αλλαγές στο νόμο περί αδειών κρατουμένων

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την περίπτωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων. «Δεν είναι μόνο ο κ. Κουφοντίνας. Την επόμενη μέρα, το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια, ναι, θα αλλάξει».