H τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για το τρίτο Μνημόνιο

H τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για το τρίτο Μνημόνιο
ΤΡΟΙΚΑ Ρ. ΓΚΟΓΙΑΛ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΦΙΞΗ

Τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών έρχονται για μια πρώτη ανάγνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. 

Μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, επισημοποιήθηκε και η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα.

Σήμερα θα φτάσουν αρχικά τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μετά από τρεις εβδομάδες με τις τράπεζες κλειστές. Σήμερα είναι πιθανό να καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα των συζητήσεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το μοντέλο των συσκέψεων σε ξενοδοχεία και μόνο με εκπροσώπους της γραφειοκρατίας των υπουργείων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά τώρα που ο χρόνος πιέζει για άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στην κυβέρνηση περιμένουν να έρθουν στην Αθήνα κάποια στιγμή και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα. Εκτός από τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο (που διαδέχτηκαν τον Πολ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που θα πατήσει πόδι στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ, ως διάδοχος του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.

Στόχος είναι μέχρι το Σάββατο, 8 Αυγούστου, να έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτό να εγκριθεί από το Eurogroup και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άμεσα και να μπορέσει να γίνει εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου (ύψους 5 δις ευρώ) πριν από την λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,2 δις ευρώ).

Αν και υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν το χρονοδιάγραμμα και το στόχο φιλόδοξο, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί, ώστε να μην ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, μέσω άτακτης χρεοκοπίας στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: 

Bloomberg: H Ελλάδα καταβάλει 6,8 δισ. ευρώ στους δανειστές