H Volvo θέλει να ανταγωνιστεί την Tesla και να μοιάσει στην Apple

H Volvo θέλει να ανταγωνιστεί την Tesla και να μοιάσει στην Apple

Η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει το εμπορικό της σήμα Polestar να προσφέρει μια εμπειρία λιανικής σαν κι εκείνη της Apple.

της Jaclyn Trop

Η ανεξάρτητη μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων της Volvo παρουσίασε τα σχέδιά της την Πέμπτη για το λανσάρισμα ενός αυτοκινήτου που θα ανταγωνίζεται την Tesla, με μια ολοκληρωμένη εμπειρία λιανικής πώλησης που θα παραπέμπει στην Apple.

Η Polestar Cars δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τη δημιουργία εκθεσιακών χώρων τύπου “Apple Store” στην Αμερική στα τέλη του επόμενου έτους – εγκαίρως για την κυκλοφορία του πρώτου της οχήματος, του 600 ίππων Polestar 1 plug-in υβριδικού σπορ αυτοκινήτου. Η εταιρία Polestar εδρεύει μαζί με τη μητρική της εταιρεία, τον όμιλο Volvo Car, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και στο Ρόκλι του Νιου Τζέρσεϊ. Η Polestar εξετάζει τοποθεσίες σε 10 πόλεις.

Το αυτοκίνητο, με τιμή στα 155.000 δολάρια, θα έχει ηλεκτρική αυτονομία 93 μιλίων, μικρότερη από το ήμισυ του πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου S, αλλά μεγαλύτερη από τα περισσότερα υβριδικά μηχανήματα plug-in στην αγορά. Η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσιο στο Chengdu της Κίνας για να παράγει 500 αυτοκίνητα ετησίως για τα τρία πρώτα χρόνια. Η παραγωγή της πρώτης χρονιάς είναι ήδη sold out.

Όπως και η Tesla και άλλες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων πολυτελείας, η Polestar ακολουθεί μια τάση της βιομηχανίας να ολοκληρώνεται η διαδικασία αγοράς στο διαδίκτυο. Σταδιακά, μάλιστα, εγκαταλείπεται η παραδοσιακή μίσθωση για το Polestar 1 υπέρ των πωλήσεων σε μετρητά ή υπέρ ενός μοντέλου συνδρομής που περιλαμβάνει ασφάλιση και βασική συντήρηση.

Η Polestar δήλωσε ότι θα ανοίξει το πρώτο κύμα καταστημάτων της σε περίπου 10 πόλεις: στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σιάτλ, το Μαϊάμι, το Σικάγο, την Ουάσιγκτον DC, το Ντάλας ή το Χιούστον, τη Βοστώνη και την Ατλάντα. Άλλα 10 έως 20 καταστήματα θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, John Paolo Canton.

Τα πρώτα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, εγκαίρως για τις παραδόσεις του Polestar 1 και του δεύτερου μοντέλου της εταιρείας – ενός ανταγωνιστή του Model 3 που ονομάζεται Polestar 2 και θα διατίθεται στα 45.000-55.000 δολάρια.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως «καταστήματα-οδηγοί όπου μπορείτε να κοιτάξετε, να αγγίξετε και να αισθανθείτε, αλλά η τελική συναλλαγή θα ολοκληρώνεται στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Canton. «Βασικά η εμπειρία θα είναι σαν να βρίσκεστε σε Apple store».

Το προσωπικό δεν θα λειτουργεί με προμήθεια κι «έτσι δεν θα υπάρχει καμία πίεση για αγορά», προσέθεσε.

Επίσης, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με επενδυτές για περίπου 75 καταστήματα Polestar παγκοσμίως, από το Όσλο μέχρι το Πεκίνο, δήλωσε ο Canton. Τα αυτοκίνητα δεν θα πωλούνται σε αντιπροσώπους της Volvo.