H Wall Street είναι σε bear market – Αποφασισμένα για «έξοδο» τα hedge funds  

H Wall Street είναι σε bear market – Αποφασισμένα για «έξοδο» τα hedge funds  
epa08434544 A view of a sign for Wall Street and the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 20 May 2020. The New York Exchange is set to reopen its trading floor next week after being closed since March due to the coronavirus pandemic. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δραματικά έχουν περιορίσει το αποτύπωμά τους στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ τα hedge funds, καθώς οι διακυμάνσεις και η έντονη μεταβλητότητα έχουν πλήξει τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Τα funds που που συναλλάσσονται με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Goldman Sachs και JPMorgan Chase, έχουν μειώσει τις θέσεις long και short, όντας απρόθυμα να στοιχηματίσουν είτε σε άνοδο είτε σε πτώση. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το χειρότερο sell-off στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού το «ταρακούνησε», τον Μάρτιο του 2020.

Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει υποχωρήσει 11% φέτος, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενίσχυσε την άνοδο των τιμών στα commodities και οδηγεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Αυτή έχει γίνει μια αγορά στην οποία δεν έχεις πουθενά να κρυφτείς», δήλωσε ο Charlie McElligott, υπεύθυνος στρατηγικής στο γραφείο συναλλαγών της Nomura. Η Morgan Stanley ενημέρωσε τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα ότι «βλέπουν» μία από τις μεγαλύτερες περιόδους πωλήσεων από hedge funds. Η Goldman Sachs σημείωσε ότι την πρώτη εβδομάδα αυτού του μήνα, τα hedge funds πούλησαν μετοχές τεχνολογίας και λιανικής με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με σημείωμα που εστάλη από την κύρια χρηματιστηριακή υπηρεσία της τράπεζας.

Πολλά hedge funds χρησιμοποιούν τη μόχλευση για να ενισχύσουν τις αποδόσεις, αν και συχνά μειώνουν τις θέσεις τους, συρρικνώνοντάς τες κατά τη διάρκεια περιόδων αυξανόμενης αστάθειας της αγοράς, κάτι που οι αναλυτές αποκαλούν «de-grossing». 

Ο McElligott της Nomura προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κεφάλαια αποεπένδυαν όταν η αγορά σημείωνε άνοδο, καθώς περιόριζαν τους κινδύνους που ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν. 

Στοιχεία από την χρηματιστηριακή μονάδα της Barclays έδειξαν ότι η ακαθάριστη μόχλευση τον Φεβρουάριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους. Πολλά hedge funds έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από ευρέως διακρατούμενες μετοχές τεχνολογίας και καταναλωτών.