Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας – Πήρε το παπικό όνομα «Λέων ο 14ος»
- 08/05/2025, 20:09
- SHARE

Λευκός καπνός υψώθηκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ανακοινώνοντας την εκλογή νέου πάπα από τους 133 καρδινάλιους εκλέκτορες.
Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα και περίπου 50.000 πολίτες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από την Καπέλα Σιστίνα περιμέναν με αγωνία να μάθουν την ταυτότητα του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους για να μπορέσουν να λάβουν την ευλογία του νέου ποντίφικα ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, θα παρουσιαζόταν στον εξώστη του Αγίου Πέτρου.
Ο 267ος πάπας της Ρωμαικαθολικής Εκκλησίας εξελέγη στην 4η ψηφοφορία των καρδιναλίων σήμερα το απόγευμα και ο λευκός καπνός που βγήκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα πιστοποιεί ότι έχει αποδεχθεί την εκλογή του και ότι έχει διαλέξει το νέο όνομα που θα χρησιμοποιεί ως ποντίφικας.
Σημειώνεται ότι στο θέαμα του πολυπόθητου λευκού καπνού το πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.
Το BBC μετέδωσε ότι ένα ζευγάρι από την Ελλάδα είπε πως πρόκειται “για μια μοναδική εμπειρία ζωής”, προσθέτοντας ότι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τον νέο Πάπα να εμφανίζεται στο μπαλκόνι.
Όταν έγινε γνωστό ότι ο 267ος Πάπας έχει εκλεγεί, η διεθνής κοινότητα ανέμενε την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ενώ στην ανακοίνωση ακούγονται κατά σειρά:
- Την λατινική ανακοίνωση “Habemus Papam” – που σημαίνει “Έχουμε Πάπα”;
- Το όνομα του εκλεγμένου καρδινάλιου – πάλι στα Λατινικά.
- Άλλες θρησκευτικές φράσεις στα Λατινικά.
- Το επώνυμο του εκλεγμένου καρδινάλιου στα Λατινικά.
- Και τέλος, θα αποκαλυφθεί το παπικό όνομα που επέλεξε ο εκλεγμένος καρδινάλιος, και αυτό στα Λατινικά.
Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.
Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης ψηφοφορίας του κονκλαβίου του 2013, που πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ (Benedict XVI) και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ εκλέχθηκε κατά τη 4η ψηφοφορία του κονκλαβίου του 2005, μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ (John Paul II).
Η αποκάλυψη του νέου Πάπα
Μετά από αρκετά λεπτά αγωνίας, λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ο Γάλλος καρδινάλιος πρωτοδιάκονος Dominique Mamberti, ανακοίνωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι στο αξίωμα του νέου Πάπα εκλέχθηκε ο 69χρονος Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ (Robert Prevost).
Το παπικό όνομα που έλαβε είναι Λέων ΙΔʼ (Leo XIV).
Ο πάπας Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που ανέρχεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, σε μία στιγμή που ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγές στην παγκόσμια φυσιογνωμία της Εκκλησίας.
Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του “υπουργείου” του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ιεραπόστολος στο Περού, πριν αναλάβει καθήκοντα αρχιεπίσκοπου στη χώρα των Άνδεων.
Φανερά συγκινημένος, ο Πάπας Λέων 14ος απηύθυνε την πρώτη του ομιλία ενώπιον του πλήθους στο Βατικανό, κάνοντας επίσης αναφορά στον Πάπα Φραγκίσκο. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος του μηνύματός του το απηύθυνε στα ισπανικά.
«Ειρήνη σε όλους σας. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού, του καλού ποιμένα που έδωσε τη ζωή του για τον Θεό», είπε, εξηγώντας την επιλογή του χαιρετισμού του. Και θα ήθελα επίσης αυτός ο χαιρετισμός της ειρήνης να εισέλθει στις καρδιές μας και στις οικογένειές μας».
«Ας κρατήσουμε στα αυτιά μας τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλογεί τη Ρώμη. Ο Πάπας που ευλόγησε τη Ρώμη, έδωσε την ευλογία του σε ολόκληρο τον κόσμο εκείνο το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να δώσω συνέχεια σε αυτή την ευλογία. Ο Θεός μας αγαπάει. Ο Θεός αγαπάει τους πάντες. Το κακό δεν θα επικρατήσει», είπε στα ιταλικά.
Στη συνέχεια μίλησε στα ισπανικά μία από τις πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες που γνωρίζει – για να απευθυνθεί στην «αγαπημένη του επισκοπή» στο Περού, καθώς εργάστηκε για μια δεκαετία στο Τρουχίγιο του Περού και υπηρέτησε ως επίσκοπος του Τσικλάγιο, μιας άλλης πόλης του Περού, από το 2014 έως το 2023.
«Στην αγαπημένη μου αγαπημένη επισκοπή στο Περού, όπου ένας πιστός λαός συνόδευσε τον επίσκοπό του για να μοιραστεί την πίστη του μαζί του και που έχει κάνει τόσα πολλά για να είναι μια πιστή εκκλησία», είπε.
Ο Λέων 14ος κάλεσε την Καθολική Εκκλησία να είναι μια «συνοδική» εκκλησία, «που προχωράει μπροστά και που αναζητά πάντα την ειρήνη και να είναι κοντά σε όσους υποφέρουν».