Handelsblatt: Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί

Handelsblatt: Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπενθυμίζεται πως εχθές η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 4,64%.

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του επιτοκίου για το 10ετές ομόλογο. Η γερμανική Handelsblatt μάλιστα αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ελλάδα πλέον θα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί, μετά τα σχέδια Τσίπρα να μην προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων από την πρώτη ημέρα του 2019.

«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» τιτλοφορείται άρθρο της Handelsblatt με αφορμή την άνοδο του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής».

Το άρθρο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι εξαγγελίες που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προκαλούν την αντίδραση των αγορών, οι οποίες παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία μετά την λήξη του προγράμματος στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως εχθές η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 4,64% που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2018, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να κινηθούν ακόμη υψηλότερα αν ο Αλ. Τσίπρας αναφερθεί σε παροχές και «ξήλωμα» μεταρρυθμίσεων, δίνοντας άρωμα προεκλογικής περιόδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το χαμηλότερο επίπεδο στα χρόνια της κρίσης το είδαμε στις αρχές του έτους, όταν η αξιολόγηση ήταν βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για μία δοκιμαστική έξοδο. Τότε, το 10ετές υποχώρησε έως το 3,638%.