Handelsblatt: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα

Handelsblatt: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εφημερίδα γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει συνταξιούχους να μεταφέρουν την κατοικία τους από τον ψυχρό βορρά στον ηλιόλουστο νότο. Και δεν είναι δελεαστικό μόνο το κλίμα. Όποιος συνταξιούχος μεταφέρει την κύρια κατοικία του στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια σειρά φορολογικών πλεονεκτημάτων».

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους με φορολογικά οφέλη αναφέρεται άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η εφημερίδα γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει συνταξιούχους να μεταφέρουν την κατοικία τους από τον ψυχρό βορρά στον ηλιόλουστο νότο. Και δεν είναι δελεαστικό μόνο το κλίμα. Όποιος συνταξιούχος μεταφέρει την κύρια κατοικία του στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια σειρά φορολογικών πλεονεκτημάτων. Θα πληρώνει μόνο 7% φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση και θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για ξένους συνταξιούχους που παίρνουν μεγάλες συντάξεις ή έχουν μεγάλα κεφάλαια. Η κατ’ αποκοπήν φορολόγηση θα είναι για δέκα χρόνια…Προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να μεταφέρει την κατοικία του στην Ελλάδα και να διαμένει για τουλάχιστον 183 ημέρες εκεί και τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια να μην υποχρεούνταν σε φορολόγηση στην Ελλάδα. Αιτήσεις για το οικονομικό έτος 2020 δέχονται οι ελληνικές φορολογικές αρχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τα επόμενα χρόνια η προθεσμία της αίτησης λήγει στις 31 Μαρτίου. O οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν αναμένει αντιδράσεις από άλλες χώρες που ενδεχομένως χάσουν έσοδα: Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.