Handelsblatt: Πρωθυπουργός σε «λειτουργία κρίσης» ο Μητσοτάκης

Handelsblatt: Πρωθυπουργός σε «λειτουργία κρίσης» ο Μητσοτάκης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πανδημία, οι σχέσεις με την Τουρκία, το προσφυγικό και ο σεισμός στη Σάμο. Η γερμανική εφημερίδα εστιάζει στις απανωτές κρίσεις που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπό τον τίτλο «Πώς ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης οδηγεί την Ελλάδα εν μέσω κρίσεων», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί ανταπόκριση στην οποία περιγράφονται αφενός τα διάφορα μέτωπα που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πανδημία του κορωνοϊού, την ένταση με την Τουρκία, το προσφυγικό, στα οποία ήρθε να προστεθεί και ο σεισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και αφετέρου η στήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει από τους πολίτες.

«Χάρη στους έγκαιρους, αυστηρούς περιορισμούς επαφών και σε έναν στην πλειοψηφία του εντυπωσιακά πειθαρχημένο λαό, η Ελλάδα έθεσε γρήγορα την άνοιξη υπό έλεγχο την εξέλιξη των κρουσμάτων. Για αυτό ο Μητσοτάκης κέρδισε μεγάλη αναγνώριση», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων σημειώνουν τώρα έκρηξη. «Το Σαββατοκύριακο ο Μητσοτάκης τράβηξε το φρένο έκτακτης ανάγκης». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη νέων μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τα χειρότερα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να πάμε στα Χριστούγεννα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «παραμένει σε λειτουργία κρίσης» συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει τα στοιχεία του προγράμματός του τις τελευταίες ημέρες, με την επίσκεψη στην Σάμο και την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Το θέμα κυριαρχεί στη ροή της ημέρας του. Ασχολείται με τον κορωνοϊό τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα», αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι μεταξύ των σημαντικότερων συνεργατών του είναι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με τους οποίους ο πρωθυπουργός συσκέπτεται καθημερινά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εργάζεται πενταμελής ομάδα, με τη συμμετοχή και νέων Ελλήνων ειδικών στην Πληροφορική, τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε από το εξωτερικό, προσθέτει ο συντάκτης.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αποτρέψει ένα γενικευμένο lockdown, προκειμένου να μην πιέσει περαιτέρω την πληγείσα οικονομία, ωστόσο τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή και αυτό, εκτιμά ο αρθρογράφος, σχετίζεται και με τη συνεχώς κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό στον κόσμο. «Οι Έλληνες, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία υπέστησαν την πιο μακροχρόνια και βαθιά ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας, είναι εξαντλημένοι», γράφει χαρακτηριστικά. «Προφανώς όμως η πλειοψηφία εμπιστεύεται περισσότερο τον Μητσοτάκη να οδηγήσει την ταλαιπωρημένη χώρα μέσα από αυτούς τους δύσκολους καιρούς», καταλήγει το δημοσίευμα, με παράθεση των ευρημάτων της τελευταίας δημοσκόπησης, η οποία φέρνει την Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό, το οποίο, όπως επισημαίνεται, είναι διπλάσιο από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019.