Handelsblatt: Σημαντικό μήνυμα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από Αθήνα

Handelsblatt: Σημαντικό μήνυμα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από Αθήνα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019. Κατά τη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη χαλάρωση των αυστηρών επιταγών που προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται εκτενώς η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«[…] Το επιτόκιο των δανείων αυτών φτάνει έως και το 5,13%. Ακόμη και στις χρηματαγορές η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται στο μεταξύ φθηνότερα. […] Εντούτοις το Eurogroup, o ESM και τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η γερμανική Βουλή, θα πρέπει να συναινέσουν στην πρόωρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο ESM έχει προαναγγείλει τη συγκατάθεσή του διότι έτσι η Ελλάδα θα βελτίωνε το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους της.

Σημαντικό πολιτικό μήνυμα

Ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε την περασμένη άνοιξη σκέψεις πρόωρης αποπληρωμής. Τότε όμως υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκφράζονταν φόβοι ότι με την πρόωρη αποπληρωμή ο Τσίπρας ήθελε να απαλλαγεί από το ΔΝΤ ως αρχής ελέγχου. Η ανησυχία αυτή θεωρείται στο μεταξύ άνευ αντικειμένου καθώς το ΔΝΤ θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ως θεσμικός πιστωτής.

Εξίσου σημαντικό με τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους είναι και το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ: ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη χαλάρωση των αυστηρών επιταγών που προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Ο Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει τα πλεονάσματα προκειμένου να μειώσει τους φόρους και για να έχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Ο ίδιος διακρίνει περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων καθώς η Ελλάδα δαπανά σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ΄ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή. Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση από τους τόκους».

Πηγή: DW.COM