Henkel Hellas: Όλες μας οι δυνάμεις για καλό!

Henkel Hellas: Όλες μας οι δυνάμεις για καλό!
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Στόχος μας η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσω της αξιοποίησης του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

H βιώσιµη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της εταιρικής στρατηγικής και του σκοπού της Henkel και βασική προτεραιότητα τόσο σε παγκόσµιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η ισορροπία µεταξύ οικονοµικής επιτυχίας, προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής ευθύνης είναι σηµείο αναφοράς της εταιρικής µας κουλτούρας και των αξιών µας εδώ και δεκαετίες. Κατέχοντας ηγετικές θέσεις στις παγκόσµιες αγορές και γεωγραφικές ζώνες που δραστηριοποιούµαστε, έχουµε αναπτύξει µια στρατηγική αειφορίας µε συγκεκριµένους στόχους έως το 2030, οι οποίοι σχετίζονται µε µια από τις βασικές προκλήσεις του µέλλοντος, την αποσύνδεση της ανάπτυξης από την ανάλωση πόρων. Θέλουµε να δηµιουργήσουµε περισσότερη αξία −για τους πελάτες και τους καταναλωτές µας, για τις κοινότητες που δραστηριοποιούµαστε και για την εταιρία µας− µειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό µας αποτύπωµα.

Στον τοµέα των Απορρυπαντικών & Καθαριστικών προϊόντων της Henkel, φροντίζουµε η κάθε πράξη µας να είναι για καλό και δεσµευόµαστε για ένα βιώσιµο αποτύπωµα, θέτοντας ως προτεραιότητα την κοινωνία, το περιβάλλον και τη νέα γενιά. Δουλεύουµε αδιάκοπα έτσι ώστε κάθε προϊόν, κάθε ιδέα, κάθε λειτουργία µας να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Εφαρµόζουµε νέες, καινοτόµες ιδέες, υιοθετώντας έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, µε προτεραιότητα τον άνθρωπο. Επενδύουµε συνεχώς σε προγράµµατα επιµόρφωσης και στηρίζουµε την εκπαίδευση µε ποικίλα προγράµµατα και δράσεις. Προσπαθούµε όλοι µαζί για να χτίζουµε ένα καλύτερο αύριο. Το 2020, πιστοί στη δέσµευσή µας για έναν κόσµο πιο καθαρό, εγκαινιάσαµε στην Ελλάδα το ολοκληρωµένο πρόγραµµα αειφορίας « Για καλό» το οποίο εφαρµόζει την ευρύτερη παγκόσµια στρατηγική της Henkel για µια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον, τα σχολεία και την κοινωνία.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Tο πρόγραµµα του «Για καλό» εφαρµόζεται µέσα από τις µάρκες µας και την παραγωγική µας διαδικασία, αφού είµαστε µία από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που διατηρούµε παραγωγή στην Ελλάδα. Επενδύουµε συνεχώς σε νέες συνθέσεις πιο αποδοτικές σε χαµηλές θερµοκρασίες στα απορρυπαντικά µας Dixan & Neomat και σε νέα προϊόντα, µε στόχο τη µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως για παράδειγµα η χρωµοπαγίδα µας Colour Catcher, που µε τη χρήση της επιτυγχάνεται σηµαντική εξοικονόµηση ενέργειας και νερού. Εστιάζουµε στα υλικά συσκευασίας µε συσκευασίες που όχι µόνο ανακυκλώνονται κατά 100%, όπως οι συσκευασίες των πλαστικών µπουκαλιών Dixan, Neomat & Persil, αλλά ένα µέρος τους είναι και από ανακυκλωµένο πλαστικό, χρησιµοποιώντας το µοντέλο της κυκλικής οικονοµίας, όπως το Persil, που αποτελείται από 25-50% ανακυκλωµένο πλαστικό ή η σειρά Bref Pronature, που αποτελείται από 100% ανακυκλωµένα υλικά. 

Το 2020 ξεκίνησε και η  πρωτοποριακή καµπάνια του κορυφαίου brand µας Dixan «Καθάρισε σε βάθος», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και η οποία βασίζεται στην ανάσυρση απορριµµάτων, µε εστίαση στα πλαστικά απορρίµµατα, µέσω παράκτιων και υποθαλάσσιων καθαρισµών σε όλη την Ελλάδα, ενώ από το πλαστικό που συγκεντρώνεται µέσω του µοντέλου της κυκλικής οικονοµίας δηµιουργούνται επαναχρησιµοποιούµενα αντικείµενα. Σε συνεργασία µε τον Οδυσσέα Λάµπρου και την οµάδα εθελοντών «beach cleaning» έχουν πραγµατοποιηθεί πάνω από 30 καθαρισµοί στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, και έχουν ανασυρθεί πάνω από 16,5 τόνοι απορριµµάτων εκ των οποίων οι 3,7 τόνοι ήταν πλαστικό. Ήδη από τις δράσεις του 2020 το πλαστικό, το οποίο συγκεντρώθηκε σε συνεργασία µε το Circular Economy & Eco Innovation Institute στη Σουηδία µετατράπηκε σε παγκάκια και κάδους, τα οποία προσφέρθηκαν στις περιοχές που έγιναν οι καθαρισµοί σαν έµπρακτη συνεισφορά µας προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Eνας άλλος σηµαντικός πυλώνας του «Για καλό» είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς σε όλες τις βαθµίδες. Μέσα από το πρόγραµµα «Henkel Sustainability Ambassadors» στόχος µας είναι να εκπαιδεύσουµε µαθητές, πώς µε απλούς τρόπους µπορούν στην καθηµερινότητα τους να συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ µε τις στρατηγικές µας συνεργασίες µε διάφορους φορείς, δήµους αλλά και πανεπιστήµια να συµβάλλουµε στην εκπαίδευση για την προστασία των υδάτινων πόρων µας από τα απορρίµµατα και κυρίως το πλαστικό, αλλά και στη σηµαντικότητα της σωστής διαλογής των απορριµµάτων και της ανακύκλωσης, καθώς και του µοντέλου της κυκλικής οικονοµίας.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τέλος µε παραπάνω από 10 χρόνια έµπρακτης συνεισφοράς µας προς το κοινωνικό σύνολο σαν τοµέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel είµαστε κοντά στους συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη φροντίζοντας για την καθηµερινότητά τους και καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες µε είδη πρώτης ανάγκης προσφέροντας τους παραπάνω από 50.000 προϊόντα.

Χτίζουµε συνεργασίες µε φορείς του ευρύτερου δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα σε δράσεις που προωθούν πολύπλευρα την ευηµερία του κοινωνικού συνόλου και την ενδυνάµωση των γυναικών, ενώ το 2021 σε µια χρονιά ορόσηµο για την πατρίδα µας συνεργαστήκαµε µε το Λύκειον των Ελληνίδων ως ο αποκλειστικός χορηγός στην έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραµµένα, εν πανίον. 1821-2021», µε στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της συλλογικής µνήµης και περηφάνιας µε την προστασία και τη συντήρηση των τοπικών παραδοσιακών ενδυµασιών απ’ όλη την Ελλάδα.

Το 2020 ο τομέας απορρυπαντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel εγκαινιάζει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αιειφορίας «Για καλό».

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.