Higher, Faster, Further: Η νέα εκδοχή της Taycan είναι μια ωδή της Porsche στην αυτοκίνηση

Higher, Faster, Further: Η νέα εκδοχή της Taycan είναι μια ωδή της Porsche στην αυτοκίνηση
Τα αποκαλυπτήρια της ανανεωμένης Porsche Taycan έγιναν στην Πράγα σε μια τρίωρη κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα.

Αποστολή Πράγα

«Στην αρχή κοίταξα γύρω μου και, μη βρίσκοντας το αυτοκίνητο των ονείρων μου, αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου». Όταν ο Ferdinand Porsche σχεδίασε το πρώτο του όχημα, ίσως και να είχε οραματιστεί ότι το δημιούργημά του θα καθόριζε την ιστορία της αυτοκίνησης.

Σε ένα ποταμόπλοιο, στην Πράγα, με φόντο τη φυσική ομορφιά του ποταμού Μολδάβα, κάτω από τη σκιά των επιβλητικών κτιρίων της τσεχικής πρωτεύουσας, έγινε η επίσημη αποκάλυψη της πιο ισχυρής εκδοχής της Porsche Taycan.

Στη νέα εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Porsche δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει κάτι μέτριο. Με την πρωτοπορία και την εξέλιξη στο DNA της, η εταιρεία «έσπρωξε» και άλλο τα όριά της, λανσάροντας το ανανεωμένο εμβληματικό όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, το οποίο είναι διαθέσιμο σε τρεις παραλλαγές: Taycan, Taycan Cross Turismo, Taycan Sport Turismo.

Και ναι, η Porsche μπορεί να είναι από τα πιο premium και exclusive brands, όμως δεν είναι η φήμη της ο λόγος που ξεχωρίζει. Οι λάτρεις των αυτοκινήτων την αγαπούν λόγω της απαράμιλλης γερμανικής μηχανικής της και της αναζήτησης της τελειότητας που υπάρχει σε κάθε μοντέλο της. Η Porsche είναι ένα brand που εστιάζει σε κάθε λεπτομέρεια: από τον τρόπο που τα καθίσματα αγκαλιάζουν το σώμα του οδηγού μέχρι την ακρίβεια του συστήματος πλοήγησης, κάθε πτυχή μιας Porsche έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον άνθρωπο.

Στον γρήγορο κόσμο των πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων, η ανανεωμένη Taycan θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς, συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής με συναρπαστικές επιδόσεις και δέσμευση για βιωσιμότητα. Ο στόχος της Porsche με το «makeover» της Taycan ήταν ξεκάθαρος: να πρωτοστατήσει στα ταχύτερα και πιο ισχυρά ηλεκτρικά οχήματα (EV) της παγκόσμιας αγοράς, βελτιώνοντας τομείς όπως η αυτονομία και η ταχύτητα φόρτισης. Η κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων παρήγαγε 150.000 μονάδες Taycan στα 4 χρόνια από την κυκλοφορία της, με τις πιο σημαντικές αγορές για το μοντέλο να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Κίνα.

Η νέα ηλεκτρική Taycan μπορεί να φορτίσει από 10% έως 80% σε μόλις 18 λεπτά.

Ηλεκτρική Απόδοση

Όλες οι εκδόσεις αμαξώματος της σειράς Taycan (Sedan, Cross Turismo και Sport Turismo) διαθέτουν μια ακόμη πιο εκτενή λίστα στάνταρ εξοπλισμού και συνοδεύονται από την τελευταία γενιά του Porsche Driver Experience, που προσφέρει νέες λειτουργίες με έναν ξεχωριστό συνδυασμό απόδοσης και αποδοτικότητας. Με αυξημένες επιταχύνσεις, η Taycan Turbo S, για παράδειγμα, επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,4 δευτερόλεπτα, 0,4 δευτερόλεπτα ταχύτερα από τον προκάτοχό της, αντανακλώντας την αδιάκοπη επιδίωξη της Porsche για ακόμα περισσότερη ταχύτητα.

Επιπλέον, με τη νέα λειτουργία push-to-pass, όπως και στη Formula E, στο πακέτο Sport Chrono της Porsche, η μέγιστη ισχύς των μονάδων κίνησης ενιχύεται με έως και 70 kW, ανάλογα με το μοντέλο, για 10 δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Η έκδοση Taycan αποδίδει επιπλέον 60 kW σε σχέση με πριν, ωθώντας το αυτοκίνητο σε νέες σφαίρες δυναμικής οδήγησης.

Ενέργεια και φόρτιση: Οι μεγάλες αποστάσεις γίνονται εύκολες

Οι ανανεωμένες λειτουργίες της Taycan αποτελούν σημαντικό άλμα για την ηλεκτροκίνηση, επιτρέποντας μεγαλύτερες διαδρομές με λιγότερες στάσεις φόρτισης. Όσον αφορά την αυτονομία συγκεκριμένα, είναι αυξημένη περισσότερο από 35% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, φτάνοντας έως και τα 678 χλμ. με μία φόρτιση, η οποία έχει επίσης υποστεί μεγάλες βελτιώσεις. Για παράδειγμα, σε σταθμούς φόρτισης 800 V η ταχύτητα αγγίζει τα 320 kW, δηλαδή 50 kW περισσότερο από πριν. Μόλις 18 λεπτά χρειάζονται για να φτάσει η μπαταρία από το 10% στο 80%, δηλαδή στον μισό χρόνο απ’ ό,τι στο προηγούμενο μοντέλο. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια υπηρεσία φόρτισης στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων plug-in, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε σημεία φόρτισης από ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, σχεδόν 600.000 σημεία φόρτισης είναι συνδεδεμένα σε 24 χώρες στην Ευρώπη.

Τιµώντας τη µακρά της παράδοση ως πρωτοπόρου της αυτοκινητοβιοµηχανίας, η Porsche επιστρατεύει τη νεότερη έκδοση της Taycan στον αγώνα της βιωσιµότητας, ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο την αρχή για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο το 80% των νέων μοντέλων που θα παραδώσει ως το 2030 να είναι ηλεκτρικά.

Κομψό design με καινοτομία αιχμής

Το design της ανανεωμένης Taycan είναι αψεγάδιαστο από κάθε γωνία. Το σχέδιό της έχει βελτιωθεί, με νέο στιλ εμπρός και πίσω, και τεχνολογία αιχμής φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων προβολέων υψηλής ανάλυσης HD matrix LED. Την ίδια στιγμή, βέβαια, διατηρεί τον «χαρακτήρα» της Porsche, με καθαρές γραμμές και υπέροχες καμπύλες.

Η Taycan όμως, εκτός από ένα ηλεκτροκίνητο supercar, µένει πιστή στην «πράσινη» πορεία της εταιρείας, με το εσωτερικό του οχήµατος να είναι leather-free, χωρίς όμως να απαρνιέται τον πολυτελή χαρακτήρα, που είναι σήµα κατατεθέν του brand.

Επιπροσθέτως, όλα τα συστήµατα ελέγχονται από οθόνες αφής, φέρνοντας την τεχνολογία ψυχαγωγίας, συνδεσιµότητας και ασφάλειας στα χέρια του οδηγού.

Στο εσωτερικό της Taycan υπάρχουν τέσσερις οθόνες. Ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων πίσω από το τιμόνι, μια οριζόντια οθόνη για τον χειρισμό του συστήματος infotainment και μια κάθετη για τον έλεγχο του κλιματισμού και άλλων λειτουργιών του οχήματος. Στην οθόνη της πλευράς του συνοδηγού προβάλλονται ταινίες και video με τη νέα λειτουργία In-Car Video, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με Apple CarPlay, το οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί στο λογισμικό του συστήματος infotainment.

Το 4ο τρίμηνο του 2023, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Taycan ανήλθαν σε 12.744 μονάδες, 31% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά και σε ιστορικά υψηλά.

Η ακρίβεια συναντά την άνεση

Η ακρίβεια και η άνεση στην οδήγηση βρίσκονται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Taycan. Το όχημα διαθέτει τώρα στάνταρ την προσαρμοζόμενη αερανάρτηση της γερμανικής εταιρείας, ενώ η παραλλαγή της με την ονομασία Porsche Active Ride μπορεί να παραγγελθεί προαιρετικά για τις τετρακίνητες εκδόσεις. Σύμφωνα με την Porsche, αυτή η ανάρτηση κρατά «ίσιο» το αμάξωμα της Taycan, ακόμη και κατά τους ελιγμούς δυναμικής πέδησης, διεύθυνσης και επιτάχυνσης.
Ο διακόπτης εναλλαγής των drive mode στο τιμόνι διατίθεται πλέον στάνταρ. Για τις νέες Taycan που είναι εξοπλισμένες με το πακέτο Sport Chrono και το Performance Battery Plus, υπάρχει ένα ειδικό κουμπί push-to-pass στον διακόπτη λειτουργίας των drive modes.

Το μοντέλο της Porsche που μας συνόδευε στην κρουαζιέρα ήταν μια Taycan 4S Cross Turismo.
Το μοντέλο της Porsche που μας συνόδευε στην κρουαζιέρα ήταν μια Taycan 4S Cross Turismo.

Ελαφρύτερο μοντέλο με… βαρύτερο εξοπλισμό

Η νέα γενιά της Taycan, παρά το μειωμένο βάρος έως και 15 κιλά, διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό, όπως και οι προκάτοχοί της. Περιλαμβάνει φωτισμό περιβάλλοντος χώρου, ParkAssist με κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες με φωτισμό περιμετρικά των καθρεφτών, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), αντλία θερμότητας με ανανεωμένο σύστημα ψύξης, θέση smartphone για ασύρματη φόρτιση, θύρες ηλεκτρικής φόρτισης τόσο στην πλευρά του οδηγού όσο και στην πλευρά του συνοδηγού, διακόπτη Drive Mode και Power Steering Plus κ.ά.

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

Η νεότερη προσθήκη στο ρόστερ της Porsche μένει πιστή στα σπορ γονίδιά της, τιμώντας παράλληλα και τη luxury κληρονομιά του brand. Με ένα μείγμα υψηλών επιδόσεων, προηγμένης τεχνολογίας και βιωσιμότητας, η Taycan όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες απαιτητικών οδηγών και θέτει νέα πρότυπα για την κατηγορία των πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και συνεχίζει να γοητεύει με την εμφάνισή της και να ανοίγει καινούργιους δρόμους στην εποχή που η ηλεκτροκίνηση είναι η αλλαγή που χρειαζόμαστε σήμερα κιόλας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Τετάρτη 15/05 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Maximilian Balsaz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: