H&M: Ενεργοποιεί πέντε νέα σήματα online στην Ελλάδα τον Μάιο

H&M: Ενεργοποιεί πέντε νέα σήματα online στην Ελλάδα τον Μάιο
Greece, Attica, Athens, Piraeus port, H&M shop Photo: AFP
Το ντεμπούτο του Monki και η ενεργοποίηση ηλεκτρονικών πωλήσεων για COS, Weekday, & Other Stories και ARKET από τον Μάϊο.

«Από τον Μάιο, οι μάρκες του ομίλου H&M: COS, Monki, Weekday, & Other Stories και ARKET είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων».

Αυτό μας είπαν στελέχη της θυγατρικής του σουηδικού ομίλου, στα οποία αναζητήσαμε περαιτέρω πληροφόρηση για τη στρατηγική της εταιρείας πίσω από το λανσάρισμα στην Ελλάδα του brand νεανικής ένδυσης «Monki», για το οποίο χθες έγινε επίσημη ενημέρωση.

Αν και η σουηδική μητρική είχε προαναγγείλει την ενίσχυση της παρουσίας της στο online κανάλι με ταυτόχρονο εξορθολογισμό του δικτύου φυσικών καταστημάτων, στο πλαίσιο μιας διεθνούς στρατηγικής, αποκτά ειδικό βάρος η ενεργοποίηση και των πέντε παραπάνω σημάτων στην Ελλάδα μέσα στον Μάϊο. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν, η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητο τον αριθμό των καταστημάτων της στην Ελλάδα έχοντας “παγώσει” επενδύσεις περαιτέρω επέκτασης ενώ λετουργεί e-shop για το βασικό της brand H&M από το 2016.

«Σκοπός είναι η περαιτέρω ανάπτυξη όλων των εμπορικών σημάτων του ομίλου στις αγορές που δραστηριοποιείται, ωστόσο για την Ελλάδα δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα πλάνα για το άμεσο μέλλον», μας ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή της εταιρείας.

Αν και η εταιρεία δεν παραχωρεί στοιχεία για τις επιδόσεις και τη στρατηγική της εν μέσω πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να τονώσει τις πωλήσεις της μετά την καθίζηση από το παρατεταμένο lockdown στο δίκτυο των 35 φυσικών καταστημάτων του δικτύου H&M στη χώρα μας.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία οι ετήσιες πωλήσεις του ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρείας Δεκέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019 η δραστηριότητα στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 1,869 εκατ. σουηδικές κορώνες ή 176,69 εκατ. ευρώ, με την αύξηση 5% σε τοπικό νόμισμα).

Φέτος όμως αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν μερικά χρόνια πριν, καθώς ο τζίρος που «κάηκε» το τελευταίο δίμηνο δεν αναμένεται να αναπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Αυτή άλλωστε είναι η τάση και στις υπόλοιπες αγορές. Με βάση ένα ενημερωτικό σημείωμα της μητρικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν άρχισαν σταδιακά να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα (με το 60% των καταστημάτων ακόμη κλειστά), οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου H&M την περίοδο 1 Μαρτίου – 6 Μαΐου ήταν μειωμένες κατά 57% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αντίθετα, οι διαδικτυακές πωλήσεις, μέσω των οποίων ο όμιλος έχει παρουσία σε 46 αγορές αυξήθηκαν κατά 32% την ίδια περίοδο.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι χθες η H&M λάνσαρε ένα ακόμη εμπορικό σήμα του χαρτοφυλακλιου της, το Monki, το οποίο τοποθετεί στην Ελλάδα μαζί με 4 ακόμη σήματα για τα οποία ετοιμάζει ανεξάρτητες καμπάνιες. Mε την συγκεκριμένη κίνηση η H&M επισπεύδει την υλοποίηση του σχεδίου της να εισάγει το 2020 νέα σήματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές αγορές (μεταξύ των οποίων Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία).

Τα brands

Σημειώνεται ότι ο όμιλος H&M περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του τις μάρκες COS, Monki, Weekday, & Other Stories, H&M HOME, ARKET και Afound και πλέον έχει παρουσία στην Ελλάδα με το σύνολο σχεδόν των μαρκών του.

Ειδικά για το Monki, που έκανε χθες επίσημο ντεμπούτο, σημειώνεται ότι ο ιστότοπος του brand είναι διαθέσιμος στα Αγγλικά, με μια ομάδα εξυπηρέτησης πελατών να τίθεται στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού που έχει επιλογές ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω του συστήματος Klarna. Το νόμισμα για τις αγορές είναι σε ευρώ και οι πελάτες στην Ελλάδα δεν θα καταβάλουν επιπλέον δασμούς ή φόρους.

Η ενδυνάμωση των νέων γυναικών και η συμβολή σε έναν καλύτερο κόσμο είναι μέρος της φιλοσοφίας της μάρκας που προωθεί τη μόδα σε συνδυασμό με τα δικαιώματα σώματος, ισότητας ή ταυτότητας των ατόμων. Το brand, που δημιουργήθηκε το 2006 κι έγινε μέλος του ομίλου H&M το 2008, προσφέρει προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και διαθέτει 128 concept καταστήματα σε 19 αγορές.