H&M και Nike απειλούνται με μποϊκοτάζ στην Κίνα- Ο λόγος της απόφασης

H&M και Nike απειλούνται με μποϊκοτάζ στην Κίνα- Ο λόγος της απόφασης
epa08338810 Shoppers pass a H&M (H & M Hennes & Mauritz AB) shop in central Stockholm, Sweden, 02 April 2020. Swedish retailer H&M said 02 April that the company has started dialogue with with tens of thousands of staff about cutting working hours due to the coronavirus (Covid-19) pandemic effect on the market. EPA/Fredrik Sandberg SWEDEN OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και άλλες μάρκες ενδέχεται να ακολουθήσουν.

του Eamon Barrett

Η σουηδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων H&M αντιμετωπίζει ένα ξαφνικό μποϊκοτάζ των καταναλωτών στην Κίνα αφότου ένα σκέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – η Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – αναδημοσίευσε την Τετάρτη μια παλαιότερη ανάρτηση που εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» για τις αναφορές περί καταναγκαστικής εργασίας στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang της δυτικής Κίνας.

«Διαδίδετε φήμες για να μποϊκοτάρετε το βαμβάκι στη Xinjiang ενώ προσπαθείτε να κερδίσετε χρήματα στην Κίνα; Ευσεβής πόθος!» έγραψε η Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας σε μια ανάρτηση στο Weibo- την έκδοση του Twitter της Κίνας – ενώ μοιράστηκε μια εικόνα μιας δήλωσης σχετικά με το θέμα που είχε δημοσιεύσει η H&M στα Αγγλικά πέρυσι.

Από την Πέμπτη, η ανάρτηση στο Weibo είχε περισσότερα από 400.000 likes. Η πρόσβαση στις βιτρίνες της H&M στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, όπως το Taobao και το JD.com, έχει αποκλειστεί και οι τοπικές διασημότητες έχουν διακόψει δημόσια τους δεσμούς με το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Η H&M φαίνεται να έχει διαγράψει την προσβλητική δήλωση από τον ιστότοπό της, αλλά δημοσίευσε μια νέα δήλωση στον κινεζικό ιστότοπο της εταιρείας, αναφέροντας ότι οι ενέργειές σχετικά με τη Xinjiang δεν έχουν πολιτική στόχευση και ότι η εταιρεία «σέβεται τους Κινέζους καταναλωτές όπως πάντα».

Η προσεκτική ανταπόκριση της H&M υπογραμμίζει την ευαίσθητη ισορροπία που προσπαθούν να τηρήσουν όλες οι εταιρείες στην Κίνα. Αν αντιταχθούν στο Πεκίνο με οποιονδήποτε τρόπο, κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στην κερδοφόρα αγορά της Κίνας των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η H&M, η οποία λειτουργεί περισσότερα από 500 καταστήματα στην Κίνα, δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στο στόχαστρο. Οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να στοχεύουν τη Nike την Πέμπτη με αφορμή τις παλιές δηλώσεις της για τη Xinjiang, σηματοδοτώντας ότι και άλλες εταιρείες που είχαν κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τη Xinjiang πέρυσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις.

Τα μποϊκοτάζ των καταναλωτών συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευφυών εργαλείων αντιποίνων του Πεκίνου, αξιοποιώντας τη μαζική κατανάλωση της χώρας για να προκαλέσουν οικονομική ζημιά σε εταιρείες και ακόμη και σε ολόκληρες χώρες.

Από το 2017, ο ιταλικός οίκος μόδας Dolce & Gabbana, το NBA, η Αγγλική Premier League, η Apple, ακόμη και το μοντέλο Gigi Hadid υπέστησαν κάποια μορφή μποϊκοτάζ στην Κίνα, συνήθως λόγω κάποιου ζητήματος που άπτεται της εθνικής υπερηφάνειας.

Πηγή: Fortune