Hotspots μεταναστών σε όλη την επικράτεια της Λιβύης θα ζητήσει ο Σαλβίνι στη Σύνοδο της ΕΕ

Hotspots μεταναστών σε όλη την επικράτεια της Λιβύης θα ζητήσει ο Σαλβίνι στη Σύνοδο της ΕΕ
epa06816577 Italian Interior Minister Matteo Salvini (C) speaks at a local election rally in Cinisello Balsamo, near Milan, Italy, 17 June 2018. Reports state that the 'Italian government will promote development initiatives in Africa, to stem immigration to Europe' Salvini said. EPA/FABRIZIO RADAELLI

Από την Τρίπολι έστειλε το μήνυμά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που πλοίο με 230 μετανάστες εξακολουθεί να ψάχνει για ασφαλές λιμάνι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Τρίπολη κατέστησε σαφές ότι η χώρα του απορρίπτει τη δημιουργία νέων hotspots στην επικράτειά της και προτείνει να δημιουργηθούν στα σύνορα, νότια της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, η πρόταση αυτή αποσκοπεί στο να μην παραλύσει, η Τρίπολη, από την μεγάλη έλευση μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Αχμέντ Μαϊτέκ απάντησε, από την πλευρά του, ότι «η δημιουργία hotspot στην επικράτεια της χώρας του απαγορεύεται από τον νόμο».

Ο Σαλβίνι, παράλληλα, τόνισε ότι η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Λιβύης, με τεχνική και οικονομική υποστήριξη, για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Μεσόγειο, με στόχο την ευρύτερη αύξηση της διμερούς συνεργασίας. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να οργανωθεί, στην Τρίπολη, σύνοδος με θέμα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Θα υποστηρίξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η σύνοδος αυτή πρέπει να γίνει στην Τρίπολη, διότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να λυθούν στη Λιβύη και όχι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.

Την ίδια ώρα πάντως στη Μεσόγειο πλέει εδώ και πέντε ημέρες πλοίο που μεταφέρει 230 μετανάστες και πρόσφυγες, στο οποίο έχουν αρνηθεί την άδεια εισόδου σε λιμάνι τους οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline (το σκάφος της οποίας βρίσκεται στα ανοικτά της Μάλτας) έκανε γνωστό ότι «αφού το αίτημά για ελλιμενισμό απορρίφθηκε από Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία, σήμερα θα ζητήσει από την Γαλλία να μπορέσει να εισέλθει, το πλοίο, σε δικό της λιμάνι».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης πρόσθεσε ότι αν δεν δοθεί άδεια ούτε από τις γαλλικές αρχές, το σκάφος θα κατευθυνθεί ούτως ή άλλως προς Βορρά, δηλαδή προς την Ισπανία ή τη Γαλλία

Το πλοίο, πάντως, δεν φέρεται σε θέση να μπορέσει να φτάσει μέχρι τις ακτές της Ισπανίας, διότι είναι πολύ πιο μικρό από το Aquarius, το οποίο και μπόρεσε, τελικά, να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Βαλένθια, πριν από οκτώ ημέρες.

Παράλληλα, το πλοίο της Lifeline, στη φάση αυτή μεταφέρει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επιβατών από εκείνους που θα επέτρεπε η χωρητικότητά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Δείτε ακόμη: Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν μπροστά για να δώσουν τη δική τους λύση στο μεταναστευτικό