House of Fraser: Tο νέο θύμα των πιέσεων που δέχεται το λιανεμπόριο στη Βρετανία

House of Fraser: Tο νέο θύμα των πιέσεων που δέχεται το λιανεμπόριο στη Βρετανία

Το πολυκατάστημα ήρθε σήμερα να προστεθεί στη μακρά λίστα των εταιρειών λιανικού εμπορίου που οδηγούνται σε κατάρρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πολυκατάστημα House of Fraser ήρθε σήμερα να προστεθεί στη μακρά λίστα των εταιρειών λιανικού εμπορίου που οδηγούνται σε κατάρρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το κλείσιμο των μισών περίπου καταστημάτων της θέτοντας σε κίνδυνο 6.000 θέσεις εργασίας.

Η House of Fraser είναι ένα νέο θύμα στον βρετανικό κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπου πολλές εταιρίες πτώχευσαν ή προχώρησαν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω ανταγωνισμού του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε μια αναδιάρθρωση στους πιστωτές της, χωρίς την οποία «η House of Fraser δεν πιστεύει ότι θα έχει ένα βιώσιμο μέλλον».

Το σχέδιο αυτό μεταφράζεται στο κλείσιμο 31 από τα 59 καταστήματα, μεταξύ των οποίων αυτό στην Όξφορντ Στριτ στο κέντρο του Λονδίνου, από τις αρχές του 2019.

Συνολικά, θα επηρεαστούν 6.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 υπαλλήλων που απασχολούνται άμεσα από την House of Fraser και 4.000 που εξαρτώνται από εταιρίες που καταλαμβάνουν χώρους πώλησης εντός των καταστημάτων της.

Η House of Fraser, που ιδρύθηκε το 1849 στη Γλασκόβη, απασχολεί 5.000 άτομα άμεσα και 12.500 εργαζομένους έμμεσα μέσω συνεργαζόμενων εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρίας φθάνει τα 1,2 δισεκ. λίρες (1,4 δισεκ. ευρώ).

Τα παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα στη Βρετανία πλήττονται από έναν συνδυασμό αρνητικών παραγόντων: αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αύξηση των εμπορικών ενοικίων και μείωση της κατανάλωσης στη Βρετανία λόγω της αύξησης του πληθωρισμού εξαιτίας του Brexit.