Howden Ελλάδας & Κύπρου: «Ένας πιο ανθεκτικός κόσμος»

Howden Ελλάδας & Κύπρου: «Ένας πιο ανθεκτικός κόσμος»
Ο Όμιλος της Howden, ένας διεθνής leader στην αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, αποφάσισε να αφιερώσει σημαντικούς πόρους επενδύοντας στην ανάπτυξη του τομέα Κλιματικού Κινδύνου και Ανθεκτικότητας. Η Παραμετρική Ασφάλιση (Parametric insurance) είναι ένας τομέας όπου συνδυάζονται ασφαλιστικά με χρηματοοικονομικά προϊόντα στοχεύοντας στην απελευθέρωση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Δημήτρης Τσεσμετζόγλου – CEO

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μια αόρατη, μελλοντική ή θεωρητική απειλή, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα τα οποία θα ήταν ανέφικτο να τα προβλέψει κάποιος λίγα χρόνια πριν.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η κακοκαιρία Daniel, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν έγκαιρα και κατά συνέπεια δεν έχουμε δεδομένα για να αξιοποιήσουμε σε παραδοσιακά μοντέλα πρόβλεψης του κινδύνου.

Με τις παρούσες συνθήκες και τάσεις στο προσκήνιο, ο Όμιλος της Howden, ένας διεθνής leader στην αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, αποφάσισε να αφιερώσει σημαντικούς πόρους και να επενδύσει στην ανάπτυξη του τομέα Κλιματικού Κινδύνου και Ανθεκτικότητας, στοχεύοντας να αυξήσει την ευαισθητοποίηση αλλά κυριότερα να πιέσει τα όρια της ασφαλισιμότητας προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας γενικότερα.

Σε συνεργασία με ειδικούς στον τομέα Κλίματος και Περιβάλλοντος, στον Τραπεζικό και ευρύτερο Χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα της Ενέργειας, ο όμιλος Howden αναπτύσσει νέα προϊόντα, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις που ξεπερνούν τα όρια της παραδοσιακής ασφαλισιμότητας.

Η Παραμετρική Ασφάλιση (Parametric insurance) είναι ένας τομέας όπου συνδυάζονται ασφαλιστικά με χρηματοοικονομικά προϊόντα στοχεύοντας στην απελευθέρωση ιδιωτικών κεφαλαίων και στην άμεση αποζημίωση και ανακούφιση πληγέντων από ένα επώδυνο καιρικό φαινόμενο. Αφορά επίσης ασφαλιστικές λύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και διευκόλυνση της χρηματοδότησης και επένδυσης σε έργα και νέες τεχνολογίες σχετικές με project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα, που τονίζουν την πρόθεση του ομίλου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτοβουλίας.

Καθώς οι οργανισμοί εξετάζουν τη χρησιμότητα και την αποδοτικότητα κόστους της μεταφοράς κινδύνου συμβάλλοντας στον δρόμο της επίτευξης του στόχου net zero ως σύμβουλος, έχουμε επίγνωση της θέσης μας στην αγορά και της ευθύνης να ενημερώνουμε και να καθοδηγούμε τη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή προβάλλοντας τα συμφέροντα των πελατών αλλά και αναγνωρίζοντας ευκαιρίες καινοτομίας και κλιμάκωσης της αγοράς μεταφοράς κινδύνου.

O όμιλος Howden έχει αναπτύξει τον κλάδο της Παραμετρικής Ασφάλισης σε Αυστραλία, Χιλή, Αργεντινή και άλλες χώρες προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα συνεισφέρουμε με τεχνογνωσία η οποία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού κλάδου και της κυβέρνησης, μπορεί να υποστηρίξει τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για ενεργειακή μετάβαση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αναδύονται στην πορεία για το net zero –με διεθνείς οίκους να εκτιμούν ότι χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050– γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται στρατηγική συναινέσεων και τεχνογνωσίας. Μέσω της συνεργασίας μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη χώρα. Εξάλλου η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ που έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και η στρατηγική της σύμπραξης «ξεκλειδώνει» δυνατότητες για να πάμε στο επόμενο βήμα. Στο όλο εγχείρημα η τεχνολογία έχει ρόλο επιταχυντή. Ο όμιλος Howden δίνει έμφαση στην τεχνολογία έχοντας δημιουργήσει ένα technology hub στο Λονδίνο, το οποίο έχει δεσμευτεί να επενδύσει 500 εκατ. στερλίνες σε τεχνολογίες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Εν κατακλείδι, στη Howden βλέπουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο παρόν και στο μέλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, ενόψει των επενδύσεων που υλοποιούνται, είμαστε εν δυνάμει enabler των project που σχεδιάζονται.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023