Αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δασμούς για τις εισαγωγές αλουμινίου σε 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου στις ΗΠΑ, με την ολοκλήρωση της έρευνας αντιντάμπινγκ. Οι δασμοί ανακοινώθηκαν από την αρμόδια υπουργό Τζίνα Ραϊμόντο, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «δασμοί αντιντάμπινγκ» ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Donald Trump, τον Μάρτιο του 2020. Τα φύλλα κράματος αλουμινίου είναι ένα προϊόν με επίπεδη έλαση που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προσόψεων και αμαξωμάτων ρυμουλκών φορτηγών σε πινακίδες οδών.

Ποιες χώρες είναι στο στόχαστρο

Σε ό,τι αφορά τους δασμούς επεβλήθησαν, το βαρύτερο φορτίο καλείται να κουβαλήσει η Γερμανία, που όντας η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, με προϊόντα αλουμινίου αξίας 286 εκατομμυρίων δολαρίων, θα κληθεί να καταβάλει δασμούς από 49,4% έως 242,8%, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθεί το Μπαχρέιν, στη δεύτερη θέση, με εξαγωγές αξίας 241,2 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο οποίο επιβλήθηκαν δασμοί αντιντάμπινγκ 4,83% και επιπλέον δασμός εξαιτίας κρατικών ενισχύσεων ύψους ως και 6,44%.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε κατάλογο στον οποίο καταγράφονται οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι δασμοί εξαιτίας των κρατικών επιχορηγήσεων που επιβλήθηκαν.

Αφορούν την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ταϊβάν και την Τουρκία.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Biden θα προστεθούν στους ήδη εφαρμοζόμενους ύψους 10% που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Trump στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου με την επίκληση της αμερικανικής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.