Ανάπτυξη αλλά με αστερίσκους για δημοσιονομικά και ενέργεια προβλέπει η HSBC για την Ελλάδα

Ανάπτυξη αλλά με αστερίσκους για δημοσιονομικά και ενέργεια προβλέπει η HSBC για την Ελλάδα
epa08583392 A pedestrian passes a HSBC bank branch in central London, Britain, 04 August 2020. According to news reports HSBC, Europe's largest bank has seen its profits fall by ninety six percent due to the impact of US China relations and the Coronavirus pandemic. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάπτυξη 6,5% το 2022 αλλά μόλις 2% το 2023 «βλέπει» για την Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC, που ναι μεν δεν εκτιμά πολιτική αστάθεια από το «σκάνδαλο» των υποκλοπών, θεωρεί δε ότι το τοπίο θολώνουν η κρίση στην Ενέργεια και η δημοσιονομική επιβάρυνση που επιφέρουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τουρισμός είναι, ως γνωστόν, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, με τα έσοδα να ξεπερνούν, από ό,τι φαίνεται, τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι εισερχόμενες τουριστικές ροές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο (12% σε σχέση με πριν από την πανδημία).

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την HSBC, ο Τουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει 4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης το επόμενο έτος.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Από την άλλη, αν και ο Τουρισμός έχει αυξήσει το πλεόνασμα των εξωτερικών υπηρεσιών της Ελλάδας (πάνω από 5 δισ. ευρώ το έτος έως τον Ιούλιο), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας συνεχίζει να διευρύνεται, λόγω της επιδείνωσης κατά παρόμοιο ποσό (4 δισ. ευρώ) του ισοζυγίου καυσίμων και των υποκείμενων (πρώην καύσιμα και πλοία) ισοζύγιο αγαθών.

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει φέτος το υψηλότερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της από το 2010 (περίπου 9% του ΑΕΠ), κάτι που θα μπορούσε να εγείρει προκλήσεις στο μέλλον.

Τα καλά νέα και οι κίνδυνοι

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλα αποθέματα μετρητών (περίπου 40 δισ. ευρώ), έχει αποπληρώσει πλήρως 28 δισ. δάνεια του ΔΝΤ και πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής 52 δισ. ευρώ δανείων από άλλες χώρες της ευρωζώνης, που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «Ελληνικός Δανεισμός» το 2010-2012. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους, αλλά και στην εξομάλυνση του προφίλ του. 

Ο κύριος αρνητικός κίνδυνος για την ανάπτυξη σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση παρέχει επίσης μια ευκαιρία, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πιθανώς χρηματοδοτούνται από το σχέδιο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 210 δισ. ευρώ.

Παρά το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπών που επηρεάζει, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αρκετά χαμηλός.

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο (κοντά στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης), καταλήγει η HSBC.