HSBC: Στο 4,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος αντί για 2,2% που είχε προβλέψει

HSBC: Στο 4,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος αντί για 2,2% που είχε προβλέψει
Illustration of the brand of HSBC, Hong Kong & Shanghai Banking Corporation, a British international banking group present in 84 countries and territories and bringing together 60 million customers. Paris, April 2021. Illustration de l'enseigne de HSBC, Hong Kong & Shanghai Banking Corporation, groupe bancaire international britannique present dans 84 pays et territoires et rassemblant 60 millions de clients. Paris, avril 2021. Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Υπερδιπλασιάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η HSBC για φέτος.

Η τράπεζα προβλέπει ότι το 2021 η οικονομία θα ενισχυθεί κατά 4,5%, ενώ η προηγούμενή της εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,2%. Παράλληλα, χαμηλώνει κατά μισή μονάδα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, στο 5,5% έναντι 6%.

Για την HSBC οι λόγοι της αλλαγής στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος είναι ότι οι οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς και στο σύνολο της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί και οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιταχυνθεί, με το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα να έχει βελτιωθεί, ενώ η εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων.

Όπως επισημαίνει η HSBC, η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 οδηγεί επίσης σε άνοδο των θέσεων εργασίας σε σχέση με ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η HSBC εκτιμά πως το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα της κανονικότητας προ πανδημίας στο β’ τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει ελλειμματικός την επόμενη διετία, και από έλλειμα 9,7% το 2020 φέτος θα αυξηθεί σε έλλειμα 10,5% και το 2022 θα μειωθεί σε έλλειμα 5,3%. Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί πάντως φέτος, όπως εκτιμά η HSBC και θα παραμένει άνω του 200% του ΑΕΠ έως το 2022.