Huawei: Εδώ και 15 χρόνια «καλλιεργεί» τα μυαλά του μέλλοντος

Huawei: Εδώ και 15 χρόνια «καλλιεργεί» τα μυαλά του μέλλοντος
Το «Seeds for the Future 2023», η θέση της Ελλάδας στο top 3 και το Tech4Good Startup Sprint στην Κίνα.

Προετοιμάζοντας τους νέους για τους ρόλους που θα κληθούν να αναλάβουν στο εγγύς μέλλον, το οποίο θα είναι ψηφιακό, βιώσιμο και γεμάτο προκλήσεις, η Huawei Ελλάδος, πρωτοπόρος εταιρεία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Seeds for the Future 2023», το κορυφαίο πρόγραμμα ΕΚΕ που τρέχει σε corporate επίπεδο.

Επιλέγοντας νεαρά ταλέντα από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε βραχυπρόθεσμες εκπαιδεύσεις, παγκόσμιους διαγωνισμούς και συνεχείς δραστηριότητες για απόφοιτους που επικεντρώνονται στην ψηφιακή τεχνολογία, o τεχνολογικός κολοσσός τους παρέχει μια σημαντική πλατφόρμα για να κατανοήσουν την καινοτομία του κλάδου, να βιώσουν διαπολιτισμικές ανταλλαγές και να καλλιεργήσουν ένα επιχειρηματικό πνεύμα. Το πρόγραμμα ενστερνίζεται ως βασικές αξίες την ποικιλομορφία της εθνικότητας και την ομαλή ένταξη, ενώ έχει δεσμευτεί για ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον στο ένα τρίτο για φοιτήτριες γένους θηλυκού.

Φέτος στο πρόγραμμα συμμετείχαν 36 αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) από 10 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας, με απώτερο στόχο την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων στο πεδίο της τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι φοιτητές/τριες εμβαθύναν σε τεχνολογίες αιχμής που περιλάμβαναν τομείς όπως το 5G, το cloud computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και άλλα.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία του προγράμματος ήταν μαθήματα ηγεσίας που σχεδιάστηκαν για να καλλιεργήσουν την επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών, συνεδρίες που παρείχαν πληροφορίες για τον κινέζικο πολιτισμό και μια συναρπαστική διαδικτυακή περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο καινοτόμου τεχνολογίας της Huawei στην Κίνα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πολιτιστικές παρουσιάσεις από συναδέλφους από άλλες χώρες.

«Η Huawei επενδύει συστηματικά στην νέα γενιά, στα “νέα μυαλά” με σκοπό να προάγει τη συνεργασία και την εξωστρέφεια των νέων επιστημόνων, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί και προάγει την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Seeds for the Future. Η επιτυχία του δε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη συμμετέχουν 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας με σταθερά αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών και φοιτητριών» αναφέρει στο Fortune η Τόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager της Huawei Ελλάδος.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη

Εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές/τριες συμμετείχαν στο διαδικτυακό διαγωνισμό «Tech4Good». Το «Tech4Good» είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μπορούν οι φοιτητές/τριες να διερευνήσουν πώς οι τεχνολογίες ΤΠΕ μπορούν, σε τεχνικό αλλά και εμπορικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Η Ελληνική ομάδα «Fire Off» με πρόταση που αφορούσε το θέμα της προληπτικής πυρανίχνευσης,  αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα στις ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία και την Σλοβακία.

Στην τελετή λήξης του Ελληνικού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε και ο τοπικός διαγωνισμός μεταξύ μόνο των 5 Ελληνικών ομάδων όπου νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Expeye» η επιχειρηματική ιδέα της οποίας σχετιζόταν με έναν αυτοματοποιημενο τρόπο διαχείρισης τροφίμων με την χρήση κάμερας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την ανάδειξη της ελληνικής ομάδας στην τρίτη θέση της Πανευρωπαϊκής κατάταξης.  Πρόκειται για την έμπρακτη απόδειξη της δυναμικής που παρουσιάζουν οι Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου που διοργάνωσε η εταιρεία.  Θεωρούμε ότι η ευκαιρία που έχουν οι φοιτητές/τριες, να εφαρμόσουν όσα μαθαίνουν και να αναζητήσουν λύσεις σε ζητήματα κοινωνικού, περιβαλλοντικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος, τους δίνει μια πρόγευση για το πως μπορούν να επιφέρουν θετική αλλαγή στις ζωές τους αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της» προσθέτει η κα Πέτροβιτς.

Σχολιάζοντας την επιτυχία του προγράμματος, ο κ. Kevin Wang, Executive Director South Balkan Region Huawei, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας να καλλιεργήσει τα νεαρά ταλέντα και να ενισχύσει τη βαθιά κατανόηση του μετασχηματιστικού δυναμικού των ΤΠΕ, υπογραμμίζοντας πως το “Seeds for the Future” αντανακλά την αφοσίωση της Huawei στην ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς ηγετών ΤΠΕ, εξοπλίζοντάς τους με τις δεξιότητες και την πολιτιστική κατανόηση που είναι απαραίτητες για να ευδοκιμήσουν σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο.

Εστιάζοντας στην καλλιέργεια ψηφιακών ταλέντων για 15 χρόνια

Για να κατανοήσει κανείς τον αντίκτυπο του προγράμματος που ξεκίνησε το 2008 στην Ταϊλάνδη και υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια – προτού δηλαδή μπει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη ζωή μας – αρκεί να λάβει υπόψη του ότι το έχουν αγκαλιάσει και έχουν επωφεληθεί από αυτό συνολικά 139 χώρες με πάνω από 15.000 φοιτητές, έχουν δοθεί 450+ εγκρίσεις από ανώτερους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνέργειες με περισσότερα από 500 αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και κολέγια.

Σε ότι αφορά το Tech4Good Startup Sprint στην Κίνα, οι 3 κορυφαίες νικήτριες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Startup Sprint από κοντά για επιχειρηματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες.

Παράλληλα, υπάρχει η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, «Seeds Academy», όπου οι μαθητές μπορούν να ελέγχουν τα αρχεία εκμάθησής τους σε πραγματικό χρόνο, να έχουν πρόσβαση σε επινοητικές και ενημερώσεις για πληροφορίες μαθημάτων, αλλά και αναβαθμίσεις ταχύτητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο με την ανάπτυξη διακομιστών στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι η τοπική διδακτική υποστήριξη θα ισχύει για χώρες που πραγματοποιούν onsite πρόγραμμα 8 ημερών, με περισσότερους από 30 συμμετέχοντες, ΠΡΕΠΕΙ να εγγραφούν για υποστήριξη onsite βοήθειας τουλάχιστον 30 ημέρες πριν.

Τέλος, προσφέρονται ευκαιρίες παρουσίασης και ομιλίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, υπό τον ρόλο του Παγκόσμιου Πρεσβευτή, καθήκον το οποίο θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αριστούχοι φοιτητές/τριες, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με τις ΤΠΕ, έχουν ενδιαφέρον σχετικά με τις ΤΠΕ, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την επιχειρηματικότητα και διαθέτουν υψηλό επίπεδο επάρκειας στα αγγλικά για όλα τα sessions και τα projects

Για την αίτηση είναι απαραίτητο το βιογραφικό τους, αντίγραφο που αποδεικνύει ακαδημαϊκά αρχεία, συνοδευτική επιστολή και/ή προσωπικό βίντεο 3 λεπτών που αντικατοπτρίζει τον στόχο συμμετοχής, συμπληρωματικό υλικό βάσει των τοπικών απαιτήσεων, το οποίο υπόκειται σε πιθανές αλλαγές

Η αντιπροσωπεία επιλέγει τους μαθητές με βάση το υλικό της αίτησής τους σε συνεργασία με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς και τα αντιπροσωπευτικά γραφεία υποχρεούνται να διεξάγουν online/offline συνεντεύξεις με υποψηφίους πριν λάβουν μια απόφαση πρόσληψης.