Huawei: Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός που θέλει να λειτουργήσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα

Huawei: Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός που θέλει να λειτουργήσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα
Η Huawei βρίσκεται σε μια φαινομενικά ασταμάτητη πορεία για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης όχι μόνο στην παραγωγή smartphone, αλλά και στην εφαρμογή του 5G.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης που αποκτά παγκόσμια εμβέλεια και σημασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα. Ο κινεζικός κολοσσός επεκτείνει τις δραστηριότητές του τόσο στην εσωτερική αγορά της Κίνας, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Η Huawei είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), με περισσότερους από 170.000 εργαζόμενους σε όλο των κόσμο, εξυπηρετώντας παρόχους τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις και καταναλωτές, σε πάνω από 170 χώρες.

Τα έσοδά της από τις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων όπως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα laptop, αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα 100 δισ. δολάρια και στα 150 δισ. δολάρια αντίστοιχα μέσα στην επόμενη τριετία και πενταετία.

Η Huawei επίσης πρωταγωνιστεί στην «κούρσα» για το 5G, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτερα του αναμενομένου, και η ανάπτυξη συσκευών 5G προσεγγίζει ή και ταυτίζεται με την ανάλογη ανάπτυξη των 5G δικτύων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Huawei, τo 2025 θα υπάρχουν 2,8 δις χρήστες 5G παγκοσμίως. Για την υποστήριξη τέτοιων αριθμών χρηστών, η Huawei στοχεύει να αναπτύξει απλά, πανίσχυρα και έξυπνα δίκτυα ώστε να δημιουργεί συνεχώς αξία στους πελάτες της.

Καλπάζουν τα έσοδα της Huawei, παρά τον «πόλεμο» των ΗΠΑ

Η Huawei Technologies δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, αποκαλύπτοντας μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση εσόδων που έφτασε το 19,5% σε σύγκριση με το 2017. Τα έσοδα από τις πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 25,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος επίσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα από πωλήσεις που άγγιξαν συνολικά τα ¥721,2 δισεκατομμύρια (CNY) ή τα $107,13 δισεκατομμύρια. Είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα της Huawei ξεπερνούν τα $100 δισεκατομμύρια.

Η Κινέζικη εταιρεία επίσης ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη της, που έφτασε το 28% σε σχέση με το 2017, δηλαδή περίπου $8,8 δισεκατομμύρια (το 2017 τα καθαρά κέρδη της σε σχέση με το 2016 σημείωσαν αύξηση μόνο κατά 0,4%). Από ότι φαίνεται, το 2018, παρά τα προβλήματα με την Αμερικανική κυβέρνηση και παρά τα προβλήματα με ορισμένα από τα προϊόντα της (π.χ με κάποιο ποσοστό των οθονών του Mate 20 Pro) ήταν μία εξαιρετική χρονιά για την Huawei.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις και σε άλλες συμμάχους χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλείσουν τη Huawei από το 5G. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, καθώς ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία, ισχυρισμούς που η εταιρεία αρνείται επανειλημμένως.

«Όταν μια τόσο ισχυρή χώρα να φοβάται από μια τόσο μικρή εταιρεία όπως εμείς, ορισμένες άλλες χώρες λένε “τα προϊόντα σας είναι τόσο καλά που δεν χρειάζεται να τα δοκιμάσουμε», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα διαφημίζουν την εταιρεία. Ο κ. Ρεν προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία τα έσοδα της Huawei θα αυξηθούν στα 250 δισ. δολάρια, από 100 δισ. δολάρια πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη:

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics και κρόκο Κοζάνης