Huawei στο Fortune: Αυτά είναι τα επόμενα βήματά μας για τα δίκτυα  5G

Huawei στο Fortune: Αυτά είναι τα επόμενα βήματά μας για τα δίκτυα  5G
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός απαντά στα βασικά ερωτήματα γύρω από τη νέα γενιά δικτύων, καταγράφει την πρόοδο που έχει ήδη γίνει και θέτει τους βασικούς στόχους για το μέλλον.

Η Πέμπτη Γενιά Ασύρματων Δικτύων, ή αλλιώς 5G, δεν είναι απλά ένα βήμα παραπάνω από το γνωστό μας 4G. Αποτελεί ένα τεχνολογικό «άλμα» το οποίο θα «ξεκλειδώσει» δυνατότητες που μέχρι σήμερα φάνταζαν αδύνατες.

Η νέα αυτή τεχνολογία θα προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων ακόμη και 20πλάσιες από αυτές του 4G. Η δικτυακή «καθυστέρηση» στη λήψη και αποστολή δεδομένων από τον πομπό στον δέκτη (latency) σχεδόν θα εκμηδενιστεί, προσφέροντας τη δυνατότητα εκτέλεσης απομακρυσμένων εντολών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν σενάρια για αυτή τη δυνατότητα τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση με τη χρήση δικτύου 5G και ρομποτικών συστημάτων!

Οι νέες συχνότητες στις οποίες λειτουργεί  το 5G θα καλύπτουν υπερ-πολλαπλάσιο αριθμό συσκευών στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές, σε σύγκριση με το 4G. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G αναμένεται να δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο έσοδα 3,6 τρισ. Δολαρίων ΗΠΑ και 22,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας ως το 2035. Στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να παραχθεί συνολικός πλούτος 13,2 τρισ. Δολαρίων ΗΠΑ.

Στην «κούρσα» του 5G ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα ανάπτυξης δικτύων, υποδομών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι η Huawei. Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη συνάψει εμπορικές συμφωνίες στο εσωτερικό της Κίνας για τη δημιουργία υποδομών 5G που ξεπερνούν σε μερίδιο το 57%. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 είχε εξασφαλίσει 91 συμβόλαια για την κατασκευή δικτύων 5G σε όλο τον κόσμο.

Για αυτά τα επιτεύγματα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η μητρική εταιρεία να βελτιώσει την τεχνολογία της και να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα του Fortune, σε μια αποκλειστική καταγραφή των δεδομένων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ξοδέψουν περίπου 1 τρισ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια μόνο για τις υποδομές του δικτύου 5G. Πόσο γρήγορα βλέπει η Huawei την τεχνολογία αυτή να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας;

Η Νότια Κορέα και η Κίνα έχουν ήδη εκτεταμένη ανάπτυξη του δικτύου 5G και εκατομμύρια πελάτες. Μάλιστα, για τους πολίτες της Σενζέν τα κινητά τους τηλέφωνα μεταπήδησαν αυτόματα στο 5G τον Απρίλιο, χωρίς καμία αλλαγή σταπακέτα / τιμολόγηση. Ωστόσο, υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στην απόδοση, από τα 50Mbps στα 290Mbps.

Στην πράξη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετικά γρήγορες λήψεις για εφαρμογές και τοπικό κινεζικό περιεχόμενο. Έτσι, οι πάροχοι στην Κίνα εντοπίζουν την πραγματική αξία του 5G στο πώς διαφοροποιεί την εμπειρία του πελάτη.

Στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχουμε σημαντικά συμβόλαια και ανάπτυξη του δικτύου. Επιπλέον, οι πάροχοι έχουν λανσάρει προϊόντα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής. Στην Κίνα, συγκεκριμένα, μπορούμε να δούμε οφέλη ήδη στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως π.χ. η χρήση του 5G για τη διευκόλυνση της τηλεδιάσκεψης και της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με βίντεο. Η τελευταία έχει διαδοθεί ευρέως μέσω της κινεζικής «υπερ-εφαρμογής» WeChat.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εκτεταμένης περιόδου καραντίνας, αυξήθηκε η χρήση βίντεο και το 5G είναι πολύ καλύτερο στη μεταφορά βίντεο (έχει σημαντική ικανότητα uplink σε σύγκριση με το 4G). Έτσι, ήταν φυσικό για τους παρόχους στην Κίνα να μεταφέρουν πελάτες στο 5G. Αυτό έχει υποστηρίξει την ταχεία αύξηση της χρήσης βίντεο για τις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και φυσικά τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης διατίθενται επίσης και κάμερες 5G.

Το παγκόσμιο μερίδιο της Huawei σε τεχνολογικό εξοπλισμό ξεπερνά το 29%. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στη «μάχη» του 5G;

Μέχρι το τέλος του 2019, η Huawei είχε αποστείλει πάνω από 600.000 σταθμούς βάσης 5G παγκοσμίως. Στόχος είναι οι 2 εκατομμύρια σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το τέλος του 2020. Από την άποψη της έρευνας και ανάπτυξης, στοχεύουμε πάντα σε προϊόντα που είναι μικρότερα, ελαφρύτερα, έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, μεγαλύτερο εύρος ζώνης, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2019, η Huawei κυκλοφόρησε μία ραδιολύση 5G που ζύγιζε 40 κιλά, είχε εύρος ζώνης 200MHz (σε μπάντα 3,5GHz) και κατανάλωνε περίπου 20% περισσότερη ενέργεια από το αντίστοιχο 4G. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η ραδιολύση 5G είχε βελτιωθεί αισθητά. Πλέον, ζυγίζει μόλις 25 κιλά, έχει εύρος ζώνης 400MHz και καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας με ένα ράδιο 4G. Ένα βασικό σημείο είναι πως εκδόσεις του 5G διαθέτουν τουλάχιστον 20 φορές τη χωρητικότητα των 4G δικτύων.

Ο λόγος για τον οποίο η Huawei επικεντρώνεται σε αυτούς τους τύπους βελτιώσεων απόδοσης είναι επειδή βελτιώνουν το λειτουργικό σημείο των πελατών μας. Οι μικρότερες και ελαφρύτερες διαστάσεις ενός 5σταθμού οδηγούν σε μικρότερα κόστη υλοποίησης, ενώ το μεγαλύτερο εύρος ζώνης επιτρέπει ευελιξία στην διαχείριση του φάσματος και μικρότερο αριθμό στοιχείων RF. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας αυξάνει την απόδοση και μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας πιο αποτελεσματικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος μεταφράζεται άμεσα σε οικονομικά οφέλη για τους μετόχους του. Βελτιώνει επίσης την εμπειρία των πελατών ενώ επιτρέπει πιθανή μείωση τελών.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Με ποιον τρόπο βλέπετε τη χρήση της νέας γενιάς δικτύων να επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων; Ποιες είναι οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες που έρχονται;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόση αξία θα προσφέρει ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» σε όλους τους κλάδους. Αυτό συνεπάγεται τη σύνδεση όλων -ανθρώπων και πραγμάτων- με πληθώρα συσκευών και αισθητήρων και, στη συνέχεια, τη σωστή διαχείριση των πληροφοριών ή των δεδομένων, χρησιμοποιώντας παράλληλα αλγόριθμούς μηχανικής μάθησης/τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη ευκαιριών δημιουργίας εσόδων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών – και μόνο το 5G έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό. Οι περιπτώσεις χρήσης του 5G σε κλάδους όπως η υγεία, η μεταποίηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μεταφορές και logistics θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Η πρόκληση είναι η κλιμακούμενη υιοθέτηση – τόσο σε μια χώρα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ορισμένοι πάροχοι το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από άλλους, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε το 5G να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε ορισμένες χώρες σε σύγκριση με άλλες.

Τούτου λεχθέντος, οι παραδοσιακές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, όπως π.χ. το πού και πώς θα εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων  και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Τα μετασχηματιστικά οφέλη του 5G ξεπερνούν την εξασφάλιση γρηγορότερων smartphone ή την αύξηση των πωλήσεων πακέτων SIM.

Η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών κοινής ωφέλειας και παρόχων θα διευκολύνει την ταχεία ανάπτυξη των υποδομών 5G και θα επιτρέψει την ανάδυση ενός ευρύτερου φάσματος περιπτώσεων χρήσης.

Δυστυχώς, η κακή κατανόηση του 5G, σε συνδυασμό με μια εσφαλμένη δημοσιότητα σχετικά με το 5G, απειλεί την ταχεία, παγκόσμια ανάπτυξη του, καθώς και τα μετασχηματιστικά οφέλη για τον κλάδο. Το 5G είναι πολύ πιο ασφαλές από το 4G ή από οποιαδήποτε άλλη ασύρματη τεχνολογία (σύμφωνα με τις εκθέσεις 3GPP Standards & GSMA) και δεν είναι επιβλαβές για την υγεία (σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ από το 2014).

Σε ποιο επίπεδο ετοιμότητας είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες περιοχές στον τομέα του 5G;

Το Ηνωμένο Βασίλειο τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά με την ανάπτυξη του 5G. Γενικά, η υπόλοιπη ΕΕ τα πάει επίσης πολύ καλά. Οι περισσότεροι από τους παρόχους έχουν επιλέξει προμηθευτές και αναπτύσσουν το 5G. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από τους καταναλωτές, οπότε επί του παρόντος επιδιώκουν «να δημιουργήσουν έσοδα από τη διαμεταγωγή» όπως το αποκαλούμε.

Όλοι εξερευνούν το 5G στο B2B, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επιχειρηματικά μοντέλα B2B για το 5G απαιτούν πιο εκτεταμένη συνεργασία με εταίρους και βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων του κλάδου προτού το 5G μπορέσει να τα βελτιώσει ή να τα επιλύσει. Μια παγκόσμια τάση που βλέπουμε είναι η χρήση πιλοτικών έργων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και τη δοκιμή επιχειρηματικών μοντέλων.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι πιο προηγμένες στην ανάπτυξη, εφαρμογή και δημιουργία εσόδων από το 5G σε τομείς B2B. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι έχουν στενότερη συνεργασία με εταίρους του κλάδου, καθώς και περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στον διαμοιρασμό.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ότι οι κυβερνήσεις τους καταλαβαίνουν πώς το 5G είναι μια πλατφόρμα μετασχηματισμού, και επομένως ενθαρρύνουν αυτό το είδος συνεργασίας για να μετασχηματίσουν τους κλάδους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουν το φάσμα, στην τιμολόγηση, στην κοινή χρήση εγκαταστάσεων όπως ηλεκτρισμός και λαμπτήρες, και στις ίνες παντού. Το θεωρούμε ως μια πολύ καλά συντονισμένη και θετική στρατηγική.