Huffington Post: Το ΔΝΤ απειλεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα

Huffington Post: Το ΔΝΤ απειλεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα
epa03886165 Deputy Director of the International Monetary Fund's European Department (IMF) Poul Thomsen (L) arrives at the Administrative Reform ministry for a meeting with Administrative Reform minister Kyriakos Mitsotakis in Athens, Greece, 27 September 2013. EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Με μπροστάρη τον Πολ Τόμσεν το ΔΝΤ ζητάει για το ασφαλιστικό περικοπές συντάξεων κατά 15% κατά μέσο όρο.

Η ελληνική κυβέρνηση και επιχειρηματικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει ως προς έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει το μέσο Έλληνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Huffington Post.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη οικονομιών εν μέρει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών συντάξεων κατά 15% κατά μέσον όρο.

Μολονότι το Ταμείο δεν έχει επισήμως εκφράσει ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική. Το ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς της πηγής αυτής. Παρέπεμψε όμως τη Huffington Post στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Της γραμμής της αδιαλλαξίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ηγείται σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν , ο οποίος διατηρούσε τεταμένες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και θεωρείται στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το γεγονός ότι ο Τόμσεν δεν διαδραματίζει και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», δηλώνει πηγή της World Post. «Το θέμα είναι ότι η στάση του ΔΝΤ προκαλεί πρλοβληματισμό, είτε θέλουν να αποχωρήσουν είτε θέλουν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα», αναφέρει η Huffington Post.

Οι εμμονές του κ.Τόμσεν
Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος “δεν τον νοιάζει” ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. “Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε.

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. “Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνέχισε η πηγή της Huffington Post. Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.