Η 11η Νοεμβρίου ήταν η πιο σημαντική μέρα του έτους για την Alibaba. Αλλά τα πράγματα στράβωσαν

Η 11η Νοεμβρίου ήταν η πιο σημαντική μέρα του έτους για την Alibaba. Αλλά τα πράγματα στράβωσαν
(201112) -- BEIJING, Nov. 12, 2020 (Xinhua) -- The giant screen shows sales on Alibaba's e-commerce platform hitting 498.2 billion yuan (about 74.10 billion U.S. dollars) in gross merchandise volume (GMV) during the annual Singles' Day online shopping spree at Hangzhou Future Sci-Tech City in Hangzhou, east China's Zhejiang Province, on Nov. 12, 2020. (Xinhua/Huang Zongzhi) Photo: AFP
Η Singles Day δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

του Eamon Barrett

Η Τετάρτη έπρεπε να είναι η καλύτερη ημέρα του έτους της Alibaba. Η 11η Νοεμβρίου σηματοδότησε το δεύτερο μέρος του γιγαντιαίου φεστιβάλ αγορών Singles Day που είναι μεγαλύτερο από το Black Friday και το Cyber Monday των ΗΠΑ. Η ημέρα ξεκίνησε με τη συνήθη bonanza δημοσίων σχέσεων, όπου τα πρακτορεία ειδήσεων δημοσίευσαν εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία από τις πρώτες πρωινές ώρες των αγορών. (Η Alibaba είπε ότι μέχρι και 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα είχαν πωληθεί αγαθά αξίας 56,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.)

Η Singles Day – μια γιορτή που ξεκίνησαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου σαν απάντηση στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – επιλέχθηκε από την Alibaba το 2009 και κατέληξε η μεγαλύτερη εκδήλωση πωλήσεων στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ τη Black Friday και την Cyber Monday στις ΗΠΑ.

Η εκδήλωση έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο θέαμα, με την Alibaba να στρατολογεί διασημότητες των ΗΠΑ, όπως ο Pharrell Williams και ο Taylor Swift, για να εμφανιστούν στο ολοήμερο Singles Day Gala της Alibaba που γίνεται στις 10 Νοεμβρίου. Η τακτική έχει στόχο οι αγοραστές να παραμείνουν αφοσιωμένοι, ξύπνιοι και έτοιμοι για αγορές μόλις χτυπήσει το ρολόι τα μεσάνυχτα. Φέτος, η Katy Perry εμφανίστηκε στο Gala μέσω ζωντανής ροής, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον COVID-19.

Αλλά τα νέα σύντομα χάλασαν με ένα συνεχιζόμενο ξεπούλημα των κινεζικών τεχνολογικών μετοχών μετά την αποκάλυψη ότι οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί του Πεκίνου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Alibaba, τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, και τους διαδικτυακούς όμοιούς της.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι είναι επί του παρόντος υπό εξέταση, επιδιώκουν να περιορίσουν πρακτικές όπως η υποχρέωση των πωλητών να υπογράφουν συμβόλαια αποκλειστικότητας, η προνομιακή μεταχείριση πελατών που ξοδεύουν περισσότερα και η απαίτηση από τους χρήστες να επιτρέπουν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Τις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές έχουν χάσει συνολικά χρηματιστηριακή αξία 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Alibaba δέχθηκε ένα από τα χειρότερα πλήγματα. Η τιμή των μετοχών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ήταν μειωμένη κατά 10% στο τέλος των συναλλαγών της Τετάρτης.

Το διάταγμα, που έρχεται μια εβδομάδα αφότου το Πεκίνο σταμάτησε την αρχική δημόσια εγγραφή της αδελφής εταιρείας της Alibaba, Ant Group, είναι μια άλλη ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει την τεράστια επιρροή των ψηφιακών κολοσσών όπως η Alibaba και η αντίπαλη Tencent Holdings – αφού τους άφησαν να αναπτυχθούν με φρενήρη ρυθμό για δεκαετίες.

Το χρονοδιάγραμμα των ρυθμιστικών αλλαγών που πρότεινε το Πεκίνο ήταν μια δήλωση από μόνη της, καθώς παραβίασε τη Singles Day, την απόλυτη βιτρίνα της κυριαρχίας της Alibaba.