Η 14χρονη που ντύνει τους παίχτες της Αμερικής

Η 14χρονη που ντύνει τους παίχτες της Αμερικής

Γνωρίστε τη νεαρή ιδρύτρια της εταιρείας που κατασκευάζει εξοπλισμό προπόνησης για τους παίκτες λακρός.

Για τη μαθήτρια γυμνασίου Ρέιτσελ Ζιτζ, η αποδοχή της στην κολεγιακή ομάδα λακρός ήταν μια έκπληξη. Για τους συμπαίκτες της, υπήρχε μια μεγαλύτερη έκπληξη: ανακάλυψαν ότι το νεότερο μέλος τους φτιάχνει τον εξοπλισμό προπόνησης που χρησιμοποιούν στο σπίτι.

«Τους λέω, ‘Ναι, αυτό είναι της εταιρείας μου’, και η αντίδραση είναι, “Ω, αυτό είναι φοβερό!», λέει.

Η Ζιτζ, 14 ετών, είναι ιδρύτρια της Gladiator Lacrosse, μιας εταιρείας που κατασκευάζει εξοπλισμό προπόνησης για τους παίκτες λακρός. Ίδρυσε την εταιρεία το 2013, αφότου ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε στην αγορά εξοπλισμός προπόνησης που να αντέχει σε έντονη καταπόνηση.

Η μαθήτρια από το Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, είναι ανταγωνιστική και εκτός γηπέδου. Βρίσκει χρόνο για να διευθύνει την εταιρεία κατά τη διάρκεια των διακοπών του σχολείου, πριν και μετά την προπόνηση λακρός και τα Σαββατοκύριακα. (Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ένας υπάλληλος χειρίζεται τις παραγγελίες). Μοιράζεται την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι γονείς της για τη δική τους επιχείρηση, και παρότι έχει ανάγκη τη μαμά και τον μπαμπά για να την πάνε με το αμάξι στις συναντήσεις (θα πάρει άδεια οδήγησης στις 24 Ιουνίου) και για να προσφέρουν συμβουλές, λέει ότι οι προμηθευτές και οι πελάτες της την αντιμετωπίζουν με το σεβασμό που αντιμετωπίζουν και τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

«Οι άνθρωποι δεν μου φέρονται σα να είμαι παιδί, μου φέρονται σαν να είμαι μια επιχειρηματίας», λέει.

Η Ζιτζ συνεργάζεται με κατασκευαστές στο εξωτερικό επιλέγοντας ανθεκτικά, υψηλής ποιότητας υλικά για τα προϊόντα της. Τα ίδια τα προϊόντα κατασκευάζονται στο εξωτερικό και αποστέλλονται σε αυτήν για τη διανομή στους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές. Οι αγοραστές συναρμολογούν οι ίδιοι τον εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας ένα απλό εγχειρίδιο οδηγιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία αντιμετώπισε κάποια προβλήματα λόγω της μεγέθυνσής της. Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο στην Κίνα, η Ζιτζ κάποτε δεν μπόρεσε να καλύψει τις παραγγελίες επειδή είχε υποτιμήσει το χρόνο που απαιτείτο για την αποστολή των προϊόντων. Έκτοτε έμαθε να αλλάζει τη σειρά των παραγγελιών, όταν τα εμπορευματοκιβώτια είναι μισοάδεια. Αναζητά επίσης εγχώρια εργοστάσια και διαπραγματεύεται με άλλα εργοστάσια στην Κίνα για πρόσθετα προϊόντα που σκοπεύει να κυκλοφορήσει. Τα εμπόδια δεν έβλαψαν τις πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 200.000 δολάρια το πρώτο έτος. Φέτος, η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει έσοδα πάνω από 1.000.000 δολάρια.

Αυτά τα στοιχεία για τα έσοδα προέρχονται από τις πωλήσεις μόλις δύο προϊόντων. Όχι για πολύ, όμως. «Ψάχνουμε να επεκταθούμε και στην αγορά μπαλών λακρός», λέει η Ζιτζ. «Έχουμε μελετήσει τα πρότυπα, έτσι θα έχουμε μπάλες με διαφορετικά χρώματα».

Οι αδελφές της Ζιτζ – η Τζόρνταν, 13 ετών και η Μόργκαν, 9 ετών – επίσης μπορεί να έχουν μέλλον ως επιχειρηματίες. Η Τζόρνταν πρόσφατα κέρδισε στο διαγωνισμό της Ακαδημίας Νέων Επιχειρηματιών, ενώ η Μόργκαν συνεχώς ρίχνει επιχειρηματικές ιδέες στην οικογένεια.

Ακόμα κι αν κάποιος με επιχειρηματικό πνεύμα δεν έχει οικογενειακό ιστορικό για να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, η Ρέιτσελ λέει ότι αυτό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο. Ούτε η ηλικία πρέπει να αποτελεί εμπόδιο. «Δεν είσαι ποτέ πολύ μικρός για να ξεκινήσεις. Ξεκίνησα όταν ήμουν 13, και είχα επιτυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται, αλλά αν κάποιος είναι παθιασμένος με κάτι, τότε ποτέ δεν είναι πολύ μικρός».