Οι 15 Έλληνες εφοπλιστές με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία το 2016

Οι 15 Έλληνες εφοπλιστές με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία το 2016

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ανέβηκαν και ποιοι κατέβηκαν στην λίστα της Lloyd's με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της ναυτιλίας.

Περαιτέρω ενίσχυση της “ελληνικής ομάδας” στη λίστα της Lloyd’s με τους ανθρώπους της ναυτιλίας με την μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο είχαμε το 2016 αλλά και “πτώση ισχύος” στους περισσότερους από αυτούς. Συγκεκριμένα φέτος στην λίστα συμμετάσχουν 15 Έλληνες έναντι 13 πέρυσι, ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με την περσινή λίστα.

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά είτε ότι μειώθηκαν οι στόλοι τους είτε ότι κάποιοι άλλοι “έχτισαν” περισσότερα καράβια καθώς δεν είναι (αποκλειστικά) αυτό το αντικείμενο της λίστας. Πέρα από εφοπλιστές συμπεριλαμβάνονται άλλοι επιχειρηματίες ή πολιτικοί που έχουν να κάνουν με την βιομηχανία της ναυτιλίας και με τις κινήσεις τους ή τις αποφάσεις τους ταράζουν τα νερά του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Xu Lirong, o άνθρωπος που σκαρφάλωσε από την τρίτη θέση πέρυσι στην πρώτη φέτος. Είναι ο πρόεδρος της Cosco που ως γνωστόν εκτείνει τις δραστηριότητες της πέρα από τα πλοία και στις υποδομές (λιμάνια – σιδηροδρομικά δίκτυα – logistics). Άλλο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι o οποίος από το πουθενά φιγουράρει φέτος στη θέση 30 μετά από την απόφαση του να καταστήσει την Ινδία ναυτιλιακή δύναμη.

Από ελληνικής πλευράς για μία ακόμη χρονιά στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αγγελικούσης.

Στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται οι Έλληνες εφοπλιστές που συμμετέχουν στην έβδομη έκδοση του Lloyd’s List – One Hundred. Δίπλα στο όνομα της εταιρείας του είναι η θέση στη φετινή παγκόσμια κατάταξη και εντός παρενθέσεων οι θέσεις που ανέβηκαν ή κατέβηκαν σε σχέση με πέρυσι.

1. Ιωαν. Αγγελικούσης –  Angelicoussins Shipping Gr. 7 (-2)

2. Γιώργος Προκοπίου – Dynagas. 12 (+6)

3. Αγγελική Φράγκου – Navios. 19 (-3)

4. Γιώργος Οικονόμου –  DryShips. 20 (-3)

5. Πέτρος Λιβανός- Ceres/GasLog 23 (-2)

6. Πέτρος Παππάς – Star Bulk 35 (-5)

7. Νικόλας Τσάκος – Tsakos Energy Navigation 42 (+7)

8. Κωστής Κωνσταντακόπουλος – Costamare 50 (+2)

9. Θεόδωρος Βενιάμης – Έν. Ελλ. Εφοπλιστών 53 (-5)

10. Πέτρος Γεωργιόπουλος – Gener8 . 60 (-13)

11. Ευάγγελος Μαρινάκης – Capital . 61 (+4)

12. Γιάννης Πλατσιδάκης – Intercargo. 81 (επανείσοδος στους 100)

13. Σίμος Παληός – Diana Shipping .95 (-7)

 

14. Πόλυς Χατζηιωάννου – Safe Bulkers. 96 (νέα είσοδος)

15. Οικογένεια Λασκαρίδη – Lavinia Group 101 (νέα είσοδος)

Πηγή: news247.gr