Οι 150 και ο Δανέλλης: Τι είχε δηλώσει ο βουλευτής για Πρέσπες και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Ο βουλευτής του Ποταμιού φέρεται να είναι εκείνος που δίνει την «ανάσα» στην κυβέρνηση. 

Από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Όχι όλοι όμως.

Ο Σπύρος Δανέλλης, ένας από τους βουλευτές του Ποταμιού, έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία συνδέεται, μοιραία με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα διαγράψει κάποιον από τους βουλευτές του, που διαφοροποιηθούν στη διαδικασία της Τρίτης.

Μόλις προχθές, Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Σπύρος Δανέλλης είχε εξηγήσει το δίλημμα που αντιμετωπίζει και είχε κάνει λόγο για ψήφο συνείδησης. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει:

«Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου, προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση. Δεν έχει προκύψει βεβαίως αυτή η ανάγκη, είναι όμως πιθανή. Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο βουλευτής.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τάχθηκε ανοιχτά ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία της κεντροαριστεράς.