Η 7χρονη που άνοιξε τη δική της βιβλιοθήκη με τη βοήθεια του Facebook

Η 7χρονη που άνοιξε τη δική της βιβλιοθήκη με τη βοήθεια του Facebook

Πως μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν το όνειρο της μικρής απ' τη Βραζιλία πραγματικότητα.

Κάποιοι λένε πως οι βιβλιοθήκες «αργοπεθαίνουν». Κάποιοι λένε πως η τεχνολογία είναι αυτή που τις σκοτώνει. Δε ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια, αφού οι βιβλιολάτρεις θα μείνουν για πάντα πιστοί στο χαρτί.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός πως το διαδίκτυο με την πληθώρα πληροφοριών, το Google και τα ενημερωτικά sites τείνουν να «εξαφανίσουν» το «χαρτί». Τόνοι χαρτιού αντικαθιστούνται κάθε μέρα από χιλιάδες ενσύρματα κυκλώματα και μικροτσίπ. Οι εφημερίδες γίνονται ηλεκτρονικές και τα βιβλία – e-books.

Όπως είχε πει και ο Φραντς Κάφκα – «Τα βιβλία είναι το καλύτερο ναρκωτικό», μήπως όπως ο κόσμος απεξαρτήθηκε απ’ αυτά και «κόλλησε» με την τεχνολογία;

Κάπως έτσι, οι νέοι μπορεί να ακολουθούν τυφλά ότι επιτάσσει η τεχνολογία, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως η ιστορία της 7χρονης Ana Araujo Rocha Silva από τη Βραζιλία.

Η Mell, όπως την φωνάζουν οι φίλοι και συγγενείς, επιμένει στα βιβλία. Η μικρή έστειλε ένα γράμμα στην θεία της, ζητώντας της να την βοηθήσει να φτιάξει την δική της βιβλιοθήκη.

Το γράμμα έγραφε:

“Αγαπητοί θεία Fafá,

Έχω έναν στόχο – να δημιουργήσω μια μικρή βιβλιοθήκη. Έτσι θα ήθελα να ξέρω αν θα μπορούσες να μου πάρεις κάποια βιβλία , ώστε να μπορώ να τα προσθέσω στη συλλογή μου. Ας ενθαρρύνουμε το διάβασμα, τόσο για εμένα όσο και για τους μικρούς φίλους μου και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται. Ενημέρωσε με για το αν είσαι πρόθυμη να «αγκαλιάσεις» το εγχείρημα μου αυτό.

Με αγάπη,

η ανιψιά σου Mell”

Η θεία της συγκινήθηκε τόσο από την εν λόγω επιστολή που άνοιξε μια σελίδα στο Facebook και έναν λογαριασμό στο Instagram ώστε να το δημοσιεύσει. Η επιστολή «μοιράστηκε» σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα στη Βραζιλία και σύντομα οι δύο λογαριασμοί είχαν χιλιάδες που ξεκίνησαν να στέλνουν και εκείνοι με τη σειρά τους τα βιβλία τους. Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί πάνω από 5.000 βιβλία – αριθμός που μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Η οικογένεια της είναι εξίσου ενθουσιασμένη με τη κίνηση της κόρης τους και ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν χρήματα ώστε να δημιουργήσουν έναν μεγαλύτερο χώρο που να μπορέσει να φιλοξενήσει όλα τα βιβλία.

Η γιαγιά της μικρής δήλωσε: «Είναι πολύ χαρούμενη με την υποστήριξη του κόσμου και θα χαρεί να δει το όνειρό της να πραγματοποιείται. Κάθε βιβλίο που λαμβάνει τη κάνει να χαμογελάει και είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπουμε το όνειρο της Mell να αποδίδει καρπούς και να εμπνέει κι άλλα άτομα να συνεργαστούν, αποδεικνύοντας σε όλους πως η λογοτεχνία είναι ακόμα “ζωντανή’».

Όπως δήλωσε, άλλωστε, και η μικρή «με τα βιβλία μπορούμε να γίνουμε όλα όσα θέλουμε».

Διαβάστε ακόμα:

Έλληνες βιβλιοσκώληκες… ενωθείτε!

Μια βιβλιοθήκη για όλους!