Η Aeroflot σταματά τις διεθνείς πτήσεις για να… γλιτώσει τα αεροπλάνα της

Η Aeroflot σταματά τις διεθνείς πτήσεις για να… γλιτώσει τα αεροπλάνα της
epa09803932 Russian President Vladimir Putin (R) examines simulators for the flight crew during his visit to the aviation training center of PJSC Aeroflot on the eve of International Women's Day in Moscow, Russia, 05 March 2022. The European Union imposed a ban on flights of Russian aircraft over its entire territory. As a mirror measure, Russia officially banned the use of its airspace by airlines from 36 countries. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ρωσικός αερομεταφορέας φοβάται ότι οι ξένες κυβερνήσεις θα κατάσχουν τα αεροπλάνα του.

του Nicholas Gordon

Η ναυαρχίδα της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, η Aeroflot, σταματά σχεδόν όλες τις διεθνείς πτήσεις της λόγω των φόβων ότι τα αεροπλάνα της θα κατασχεθούν στο εξωτερικό από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία ως αντίποινα για την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η κρατική Aeroflot πρόσφερε πτήσεις σε 146 προορισμούς παγκοσμίως πριν τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Ο αερομεταφορέας μείωσε στο μισό τους αριθμούς των διεθνών δρομολογίων του από την έναρξη της εισβολής, καθώς η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου δεν μπλόκαρε τις πτήσεις της Aeroflot μόνο προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά και προς κάθε προορισμό που απαιτούσε τη διέλευση του πλέον αποκλεισμένου εναέριου χώρου. Ο αναλυτής του κλάδου, Rob Stallard, της Vertical Research Partners είπε στο Reuters ότι ο συνδυασμός κυρώσεων και κλειστού εναέριου χώρου έχει αφήσει τον αεροπορικό κλάδο της Ρωσίας «σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη που ήταν επί σοβιετικής κυριαρχίας».

Από την Τρίτη, η Aeroflot θα πετάει μόνο σε ένα ξένο αεροδρόμιο: το Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, και έναν από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους του Πούτιν.

Η δραστική κίνηση από την κορυφαία αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας οφείλεται στους φόβους ότι ξένες οντότητες θα κατασχέσουν τα αεροσκάφη της εάν κάποιο προσγειωθεί εκτός Ρωσίας. 

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ διέταξε τις εταιρείες που μισθώνουν αεροσκάφη σε αεροπορικές εταιρείες να τερματίσουν τις τρέχουσες συμβάσεις τους με ρωσικούς ομίλους έως τις 28 Μαρτίου. Η εντολή σημαίνει ότι οι εκμισθωτές πρέπει να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα τους για να τα εκμισθώσουν ξανά. Οι ξένες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εκμισθωτές στην εκτέλεση των εντολών ανάκλησης και στην κατάσχεση των μισθωμένων αεροπλάνων που προσγειώνονται στα σύνορά τους. Η Ρωσία και η Λευκορωσία πιθανότατα δε θα το κάνουν.

Η απώλεια των μισθωμένων αεροπλάνων θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία από την Cirium, μια εταιρεία ανάλυσης, λίγο περισσότερα από τα μισά αεροπλάνα που πετούν για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες είναι μισθωμένα από ιδιοκτήτες στο εξωτερικό. Οι αεροπορικές εταιρείες συχνά βασίζονται στην ενοικίαση αεροσκαφών για να επεκτείνουν τη χωρητικότητα χωρίς να χρειάζεται να αντλήσουν κεφάλαια για να αγοράσουν οι ίδιες αεροπλάνα.

Πηγή: Fortune.com