Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν πάνω από 200 δισ. δολάρια εξαιτίας του COVID

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν πάνω από 200 δισ. δολάρια εξαιτίας του COVID
epa05602156 A British Airways airplane approaches landing at Heathrow airport in London, Britain, 25 October 2016. UK government has approved the decision for a third runway at Heathrow airport. EPA/HANNAH MCKAY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αερομεταφορείς πρόκειται να παρουσιάσουν συνολικό έλλειμμα 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, δήλωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) τη Δευτέρα στη Βοστώνη κατά την ετήσια συνάντησή της.

Οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα επιβαρύνουν τη ζήτηση για εταιρικές πτήσεις και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μέχρι και το 2022, σύμφωνα με την κύρια οργάνωση lobbying του κλάδου.

Οι αερομεταφορείς πρόκειται να παρουσιάσουν συνολικό έλλειμμα 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, δήλωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) τη Δευτέρα στη Βοστώνη κατά την ετήσια συνάντησή της. Ο συγκεκριμένος εμπορικός οργανισμός αύξησε επίσης την εκτίμηση των ζημιών του για φέτος και αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα για το 2020.

Οι συνολικές καθαρές απώλειες ύψους 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας επισκιάζουν σχεδόν εννέα χρόνια κερδών του κλάδου, με βάση τα στοιχεία της ΙΑΤΑ. Ενώ τα εσωτερικά και περιφερειακά ταξίδια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, έχει υπάρξει ελάχιστη ανάκαμψη στις εταιρικές πτήσεις που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο και είναι τόσο ζωτικής σημασίας για πολλούς αερομεταφορείς.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους υπερατλαντικούς επισκέπτες τον επόμενο μήνα, αλλά άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων παραμένουν σε ύφεση, ιδίως εκείνες που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Το μέγεθος της κρίσης του COVID-19 για τις αεροπορικές εταιρείες είναι τεράστιο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Willie Walsh στη μεγαλύτερη συγκέντρωση CEO του κλάδου εδώ και δύο και πλέον χρόνια. «Ο κόσμος δεν έχει χάσει την επιθυμία του να ταξιδεύει, όπως βλέπουμε στη σταθερή ανθεκτικότητα της εγχώριας αγοράς. Όμως, διστάζει να κάνει διεθνή ταξίδια λόγω των περιορισμών, της αβεβαιότητας και της πολυπλοκότητας».

Οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν μια πρόσθετη πρόκληση – το να ανταποκριθούν στην πίεση προς τον κλάδο να κινηθεί ταχύτερα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η πίεση, η οποία ξεκίνησε πριν από την πανδημία, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η ΙΑΤΑ επιτάχυνε τη Δευτέρα τους στόχους της, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η επιβατική κίνηση – ο αριθμός των ανθρώπων που πετούν επί την απόσταση που καλύπτουν – αναμένεται να φθάσει το 40% των προ της πανδημίας επιπέδων φέτος και να αυξηθεί στο 61% το 2022, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να εκτιμάται στα 3,4 δισεκατομμύρια τότε. Αυτός ο αριθμός είναι παρόμοιος με τον αριθμό των πελατών για το 2014, αλλά περίπου ένα τέταρτο κάτω από τον αριθμό του 2019.

Για να βοηθηθεί η ανάκαμψη, ο Walsh κάλεσε τις κυβερνήσεις να απλοποιήσουν τους πολύπλοκους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έδωσαν χρόνο στις κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας», δήλωσε. «Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αυτή η λογική δεν υφίσταται πλέον».

Οι απώλειες φέτος θα ανέλθουν σε σχεδόν 52 δισεκατομμύρια δολάρια, προβλέπει η ΙΑΤΑ – χειρότερα από τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν εκτιμηθεί τον Απρίλιο.

Οι περσινές απώλειες αναθεωρήθηκαν σε περίπου 138 δισεκατομμύρια δολάρια από 126 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: fortune.com