Η Αφρική χρειάζεται δισεκατομμύρια για να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε επίσης ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η ομάδα του G20, θα πρέπει να παρατείνουν το μορατόριουμ αποπληρωμής χρέους για τις φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του έτους.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Η Αφρική χρειάζεται περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για να εμβολιάσει αρκετά άτομα έτσι ώστε να περιορίσει τη διάδοση του COVID-19 στην ήπειρο, σύμφωνα με τα δύο μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε επίσης ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η ομάδα του G20, θα πρέπει να παρατείνουν το μορατόριουμ αποπληρωμής χρέους για τις φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το χρηματικό ποσό που χρειάζεται η Αφρική για να αποτρέψει δραστικά τη μετάδοση του ιού είναι το ίδιο με το συνολικό ποσό για την αποπληρωμή χρέους που έχει ήδη ανασταλεί για 45 από τις φτωχότερες χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αναστολής Αποπληρωμής Χρέους (Debt Service Suspension Initiative) του G20.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει διανεμηθεί ευρέως στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διάθεση εμβολίων σε φτωχότερα κράτη.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησε τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca – που ανέπτυξαν από κοινού – σε μια μικρής κλίμακας μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία συμμετείχαν παιδιά και έφηβοι. Ο λόγος είναι οι ανησυχίες σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων, ανέφερε η Wall Street Journal την Τρίτη.

Δεν προέκυψε κανένα ζήτημα ασφάλειας στην ίδια τη δοκιμή, αλλά ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τις θρομβώσεις έχουν προκαλέσει περαιτέρω εποπτικές αξιολογήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, δήλωσε εκπρόσωπος της Οξφόρδης στο περιοδικό.

Πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στον εμβολιασμό των δικών τους πληθυσμών, αλλά αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η πανδημία θα συνεχιστεί έως ότου οι αναπτυσσόμενες χώρες εμβολιάσουν την πλειοψηφία των πολιτών τους.

Οι αφρικανικές χώρες έλαβαν εμβόλια κατά του COVID πολύ αργότερα από τον υπόλοιπο κόσμο και σε περιορισμένες ποσότητες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχουν λιγότεροι από 10 αφρικανικοί κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι βρίσκονται σε πέντε μόνο χώρες από τις 54 της ηπείρου: Αίγυπτος, Μαρόκο, Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τυνησία.

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν συμφωνήσει να λάβουν εμβόλια από την πρωτοβουλία COVAX, της οποίας ηγούνται οι Gavi, Vaccine Alliance και ΠΟΥ. Το COVAX έχει αποστείλει περισσότερα από 37 εκατομμύρια εμβόλια COVID-19 σε 90 αναπτυσσόμενες χώρες.