Η Αυστρία απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας για τη βαλκανική σύνοδο

Η Αυστρία απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας για τη βαλκανική σύνοδο
Πρόσφυγες και μετανάστες αποχωρούν, αφού έχουν πρώτα καταγραφεί, από το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, Αθήνα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016. Στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις. Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Για μια διαδικασία η οποία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, κάνει λόγο η αυστριακή πλευρά.

Η Αυστρία απορρίπτει τις ελληνικές επικρίσεις για την αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

“Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνάντηση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν αύριο σε μια σύνοδο συντονισμού για τη “μεταναστευτική διαχείριση”, πριν από εκείνη των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε σήμερα για την πραγματοποίηση αυτής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, παρότι υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων.

“Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες”, διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα “σταθερό σχήμα” και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Πράσινοι: Αντιευρωπαική, αντιπαραγωγική και ντροπιαστική Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας

Ως «αντιευρωπαική, αντιπαραγωγική και ντροπιαστική Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας», καταγγέλλει το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης, την προγραμματιζόμενη για αύριο στη Βιέννη, Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνουν εξωθεσμικά για το Προσφυγικό, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών και η οποία προκάλεσε σήμερα την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, με επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, τόσο στην αυστριακή πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

«Δικαιολογημένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική στην Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας, που συγκαλούν αύριο η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς» (σ.σ. του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), τονίζει σε δηλώσεις της η αρμόδια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Πράσινων, Αλέβ Κορούν.

Προσθέτει δε, πως «μέσω της Διάσκεψης θα πρέπει όλες οι χώρες κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, να κινηθούν σε κλείσιμο των συνόρων τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούντες προστασία να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα».

«Αυτή η συμπεριφορά, με την οποία η Ελλάδα εκβιάζεται να κλείσει επίσης τα σύνορά της, προκαλεί σκόπιμα μία ανθρωπιστική καταστροφή και η Ελλάδα αφήνεται μόνη, με σχεδόν όλους τους αναζητούντες άσυλο που φθάνουν εκεί», αναφέρει η εκπρόσωπος των Πράσινων.

«Αυτό είναι αντιευρωπαϊκό, αντιπαραγωγικό, ντροπιαστικό – και η λατρεία από πλευράς Λαϊκού Κόμματος σε πολιτικές σκλήρυνσης των μέτρων, μπορεί με αυτή την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει η Αλέβ Κορούν και ζητά να υπάρξει επιστροφή σε κοινές ευρωπαικές λύσεις αντί των «εθνικιστικών μικροκρατισμών».