Η Αυστρία προς τους σκεπτικιστές: Εμβολιαστείτε, ή αλλιώς καθίστε σπίτι

Η Αυστρία προς τους σκεπτικιστές: Εμβολιαστείτε, ή αλλιώς καθίστε σπίτι
epa08366688 People sit on benches at the Graben shopping street in Vienna, Austria, 16 April 2020. Non essential stores with a shop area under 400 square meters, hardware stores, garden centres and federal parks are allowed to reopen under strict safety measures to slow down the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus since 14 April 2020. The government has ordered to wear face masks in supermarkets, pharmacies, various kind of opened shops, public transportation and car pools. EPA/CHRISTIAN BRUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Παρασκευή, η κεντρώα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει τη μετακίνηση όσων δεν έχουν ακόμη λάβει τα εμβόλια για τον COVID-19 σε δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

του Christiaan Hetzner

Η αυστριακή κυβέρνηση προειδοποιεί τους ανεμβολίαστους: μείνετε στο σπίτι σας, ή αλλιώς…

Την Παρασκευή, η κεντρώα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει τη μετακίνηση όσων δεν έχουν ακόμη λάβει τα εμβόλια για τον COVID-19 σε δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν βελτιωθεί, ενδέχεται να επεκτείνει ακόμη και το lockdown για τους ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη χώρα ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στην κεντρική Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα έρχονται καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό COVID-19 – και τροφοδοτεί πλέον τα περισσότερα νέα κρούσματα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, υποστήριξε σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Παρασκευή ότι «η Ευρώπη βιώνει κυρίως μια πανδημία των ανεμβολίαστων». Στα θετικά, οι οικονομίες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού θα πρέπει να βγάλουν τον χειμώνα «χωρίς να βυθιστούν ξανά σε μια νέα οικονομική κρίση».

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Wolfgang Muckstein ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα τεθούν νέοι περιορισμοί στη μετακίνηση των ανεμβολίαστων που διαμένουν σε δύο ομόσπονδα κρατίδια που συνορεύουν με τη Γερμανία. Το ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή γινόταν όλο και πιο σαφές όσο περισσότερο μιλούσε.

«Η κατάσταση με τον COVID στην Αυστρία είναι βαθιά ανησυχητική», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας άρχισαν να εξαντλούνται. «Οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία, ιδίως στο Σάλτσμπουργκ και την Άνω Αυστρία, αλλά και σε άλλες περιοχές επίσης. Επομένως, θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».

Η κυβέρνηση θα συγκαλέσει την Κυριακή τους πρωθυπουργούς και των εννέα ομοσπονδιακών κρατιδίων για να συζητήσουν την προοπτική επιβολής εθνικών περιορισμών στις μετακινήσεις για τους αρνητές εμβολίων της χώρας. Πιεζόμενος επανειλημμένα από δημοσιογράφους, ο Muckstein άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση για την επέκταση του μέτρου από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κοινοβουλίου, απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει το νομικό πλαίσιο για ένα lockdown σε όλη την Αυστρία, όπου μόνο το 65% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες της αστυνομίας για το πώς θα επιβληθεί συγκεκριμένα το lockdown, ο Muckstein, ο οποίος εισήγαγε επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους επαγγελματίες υγείας, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα υπακούσουν στο lockdown.

«Έχουμε όρια ταχύτητας μπροστά από τα σχολεία επειδή είναι λογικό, ακόμη και αν δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε παντού και σε όλους», τόνισε.

Πηγή: fortune.com