Η αύξηση των τιμών στα φάρμακα προκαλεί παγκόσμιο σοκ

Η αύξηση των τιμών στα φάρμακα προκαλεί παγκόσμιο σοκ
drugs and pills macro close up

Αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 1.200% παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια με τις τιμές να συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα.

Ο Μάρτιν Σκρέλι, πρώην διαχειριστής hedge fund και διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, αγόρασε το φάρμακο Daraprim – που χρησιμοποιείται από ασθενείς με καρκίνο ή AIDS – και αύξησε την τιμή του κατά 5.000% (ναι, καλά διαβάσατε, πέντε χιλιάδες τοις εκατό) σε μια νύχτα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ο μόνος.

Μια πρόσφατη έκθεση από την ομάδα Hedge Clippers καταδεικνύει ότι σε τουλάχιστον άλλα 19 φάρμακα έχουν αυξηθεί οι τιμές από 300% έως 1.200%.

Και μιλάμε μόνο για τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φάρμακα παράγονται από εταιρείες που ελέγχονται από αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου ή κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

«Δεν μιλάμε για έναν μόνο ανήθικο τύπο. Πρόκειται για μια ολόκληρη νοοτροπία ‘αρπαχτής’ που κυριαρχεί σε hedge funds και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και πλήττει τη δημόσια υγεία» λέει ο Μάικλ Κινκ, επικεφαλής της οργάνωσης Hedge Clippers.

Η πιο ασύλληπτη αύξηση τιμής παρατηρήθηκε σε ένα φάρμακο κατά της αρθρίτιδας που παρασκευάζεται από την Horizon Pharma. Η τιμή ενός δισκίου Vimovo 500-20 MG αυξήθηκε από 1,88 δολάρια το 2013 σε 23,86 δολάρια φέτος, όπως σημειώνει και το CNN Money. Πρόκειται για μια αύξηση 1.170%.

Η Valeant Pharmaceuticals κατέχει περίπου τα μισά από τα 19 φάρμακα που εμφανίζουν τις ταχύτερα αυξανόμενες τιμές. Για παράδειγμα, η τιμή στο φάρμακο Tasmar κατά του Πάρκινσον αυξήθηκε κατά 575% από το 213.

«Μια από τις βασικές στρατηγικές της Valeant είναι να βελτιστοποιεί την τιμή – δηλαδή να την αυξάνει μέχρι το σημείο εκείνο που αντέχει η αγορά. Αυτό δεν είναι καλό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» λέει ο Τζον Σρόερ της Allianz Global Investors.

Η τιμή του φαρμάκου κατά της πίεσης Dutoprol αυξήθηκε κατά 913% από το 2013. Τον Απρίλιο του 2015, μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πούλησε το Dutoprol στην Concordia Healthcare, η οποία και αύξησε περαιτέρω την τιμή του φαρμάκου. Η εταιρεία λέει ότι η αύξηση είναι παρόμοια με εκείνες σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας.

«Κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ στραβά όταν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορούν να πλουτίζουν εκτοξεύοντας τις τιμές φαρμάκων που χρειάζονται χιλιάδες άνθρωποι για να επιβιώσουν», καταλήγει ο Κινκ.