Οι αγεφύρωτες διαφορές κυβέρνησης – ΔΝΤ για τα εργασιακά

Οι αγεφύρωτες διαφορές κυβέρνησης – ΔΝΤ για τα εργασιακά
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου φθάνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το Ταμείο αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της διαπραγμάτευσης μέχρι στιγμή.

Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνεται, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Μικρότερες, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Διαβάστε ακόμη: Ο ΣΕΒ προσγειώνει στην πραγματικότητα την νέα υπουργό Εργασίας

Ανυποχώρητη στο ζήτημα των εργασιακών η κυβέρνηση

«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στο Χίλτον και θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις όπως τα εργασιακά, τα ενεργιακά και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε:

«Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Δηλώνουμε τη σταθερή προσήλωση μας στις συνομιλίες, δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμη: Ραντεβού στο Βερολίνο για το χρέος

ΣΥΡΙΖΑ: Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ισχύει α λα καρτ

“Το καθεστώς της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να ανατραπεί”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση στην προσπάθεια της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προστασία των εργαζόμενων από τις ομαδικές απολύσεις”. Τονίζει ότι “το κοινό μέτωπο που επιχειρεί να στήσει ο ΣΕΒ, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας «εθνικής γραμμής για τα εργασιακά», με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, πρέπει να αποδοκιμαστεί και να απομονωθεί”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι “οι προσπάθειες της ιδιότυπης «τρόικας εσωτερικού» πρέπει να πέσουν στο κενό” και καλεί “όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο κρίσιμο αυτό ζήτημα”. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, η οποία, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας κάθε πλέγμα προστασίας των εργαζομένων οφείλει να μιλήσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές”, για να συμπληρώσει πως “όσοι επικαλούνται καθημερινά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει α λα καρτ”.