Η Αγία Νάπα δείχνει το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη

Η Αγία Νάπα δείχνει το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως ξεκινά την υλοποίηση ενός πενταετούς πλάνου για την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Αγία Νάπα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα θετικό παράδειγμα οργάνωσης για την τουριστική ανάπτυξή της, ξεκινώντας την υλοποίηση ενός πλάνου για την επόμενη πενταετία, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση τουριστικής κίνησης.

Ταυτισμένη για πολλούς για τις παραλίες της και για άλλους για τη νυχτερινή διασκέδαση, η Αγία Νάπα προσελκύει παραδοσιακά επισκέπτες από την Αγγλία, την Σουηδία και την Ρωσία, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% της συνολικής εισροής επισκεπτών. Η μελέτη των διεθνών τάσεων του τουρισμού καθώς και η κατασκευή της πολυτελούς μαρίνας, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο χρόνο, στάθηκαν οι αφορμές για την οργάνωση από τον Δήμο μιας νέας στρατηγικής που θα διατηρήσει τη δημοφιλία της περιοχής την επόμενη πενταετία.

Στόχος της στρατηγικής αποτελεί η προοδευτική αλλαγή του μίγματος των επισκεπτών, τόσο σε χώρες προέλευσης όσο και σε ηλικίες, καθώς και η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, βασισμένα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, που θα εγγυηθούν την αύξηση της ήδη υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Το όραμα το οποίο τέθηκε ως βασικός στόχος από τον Δήμο Αγίας Νάπας, είναι να καταστεί η Αγία Νάπα το καλύτερο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου, με ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία και βιώσιμη ανάπτυξη για την περιοχή.

Πρώτο βήμα αποτέλεσε η δημιουργία μιας νέας τουριστικής ταυτότητας, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες. Το Always Ayia Napa αποτελεί πλέον το τουριστικό brand της περιοχής, το οποίο προβάλλεται στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και ορίστηκαν τα βασικά Θεματικά Προϊόντα της Αγίας Νάπας, όπου κατηγοριοποιήθηκαν σε κύρια και δευτερεύοντα και χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με τα κοινά στόχευσης τα οποία αντιπροσωπεύουν και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.

Επιπροσθέτως, ακολούθησε η σύνθεση των παραπάνω θεματικών τουριστικών προϊόντων, αναλύοντας έτσι και προσδιορίζοντας ποια τουριστικά προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν και σε ποιους λαούς (αγορές) και κοινά στόχευσης θα είχαν την περισσότερη απήχηση. Η προτεραιοποίηση των κοινών με βάση τη συμβατότητα τους στα τουριστικά προϊόντα συμπεριλήφθηκε στη μελέτη – πλάνο ανάπτυξης & rebranding, όπως και η λεπτομερής ανάλυση του κάθε τουριστικού προϊόντος. Το κάθε τουριστικό προϊόν αντιμετωπίζεται ως βασικό χαρακτηριστικό του brand Ayia Napa και της ταυτότητας του.

Η ολοκλήρωση της μελέτης των παραπάνω παραμέτρων οδήγησε στη δημιουργία στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της Αγίας Νάπας ως τουριστικό προϊόν, καθώς και στη βασική στρατηγική της εικαστικής ταυτότητας του νέου brand της Αγίας Νάπας – Always Ayia Napa.

H βασική τουριστική μελέτη ανάπτυξης & rebranding συμπεριλαμβάνει επίσης αναλυτικό κομμάτι στρατηγικής επικοινωνίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– social media, καθώς και τεκμηριωμένη ανάλυση των βασικών κατηγοριών περιεχομένου (content) και παραδείγματα εφαρμογών. Σε συνέχεια της οριστικοποίησης του ύφους, της γλώσσας και των κατηγοριών περιεχομένου social media, ακολούθησε φωτογράφηση με βάση τις κατηγορίες περιεχομένου και τέθηκε σε εφαρμογή η υλοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης – rebranding σε επίπεδο social media

Στόχος για το 2019 είναι το 75% της προώθησης του Δήμου Αγιας Νάπας είναι να γίνεται μέσω digital marketing, Το Always Ayia Napa, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αποκτήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, με αποτέλεσμα η κάθε ανάρτηση να αποτελεί ένα μήνυμα με εκατομμύρια αποδέκτες σε στοχευμένες αγορές και κοινά.

Εφαρμόζοντας τους νέους άξονες τουριστικής ανάπτυξης και την νέα ταυτότητα του Δήμου Αγίας Νάπας, η διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα του Always Ayia Napa, ολοκληρώνει την έντονη παρουσία του brand – προορισμού σε online επίπεδο, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο στις μηχανές αναζήτησης την Αγία Νάπα ως τουριστικό προορισμό και αποτελώντας το ουσιαστικότερο εργαλείο για τη διαδικτυακή και όχι μόνο προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αγία Νάπας – alwaysayianapa.com. Αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο – οδηγό για τον επισκέπτη και το δυνητικό επισκέπτη. Η πλατφόρμα αναδεικνύει την Αγία Νάπα ως ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, διευκολύνοντας τη διαδικασία έρευνας των επισκεπτών και συμβάλλοντας σε συνδυασμό με την χρήση στην διαχείριση και προώθηση της διαδικτυακής φήμης της Αγίας Νάπας.

Τέλος, εντάχθηκαν συνεκτικά oι ενέργειες προώθησης της Αγία Νάπας μέσω σειράς εκδηλώσεων του δήμου: Εποχικά Πολιτιστικά Φεστιβάλ & Εκδηλώσεις, Living Color Festival, Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, Αθλητικές Εκδηλώσεις, Τρίαθλο 2019.

Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Αγίας Νάπας ενσωματώνει επίσης εμπορικές συμφωνίες και αναπτυξιακά έργα, όπως η ΑΥΙΑ ΝΑPA MARINA. Είναι ένα μεικτής φύσης έργο, το 80% του οποίου είναι μέσα στο νερό σε έκταση 320 στρεμμάτων με δυνατότητα φιλοξενίας 600 σκαφών δύο πύργους ύψους 115 μέτρων, με συνολικά 190 διαμερίσματα και 29 επαύλεις, και χώρους για εμπορικές χρήσεις εστίαση και events. Στον πρώτο πύργο έχει προπωληθεί το 70% των κατοικιών με τους αγοραστές να προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες.

Οι αλλαγές που έφερε το καινούργιο στρατηγικό πλάνο, έχουν οδηγήσει ήδη στην αύξηση της ζήτησης από νέες χώρες προέλευσης, όπως η Γερμανία και το Ισραήλ.

Η Αγία Νάπα είναι ένας μικρός Δήμος, των 5.000 κατοίκων, συνεισφέροντας όμως δυσανάλογα με τον πληθυσμό της στην Κυπριακή οικονομία, μέσω του τουρισμού. Διαμορφώνοντας μια συνεκτική στρατηγική, για τα επόμενα 5 χρόνια, αποτελεί θετικό παράδειγμα για την οργάνωση και ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: H Αγία Νάπα αλλιώς