Η Αγκόλα φεύγει από τον OPEC – Η σημασία για την αγορά πετρελαίου

Η Αγκόλα φεύγει από τον OPEC – Η σημασία για την αγορά πετρελαίου
epa08858807 (FILE) - OPEC logo seen at the Palace Congress building during 15th International Energy Forum (IEF15) and informal meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) ministers in Algiers, Algeria, 28 September 2016 (reissued 03 December 2020). Oil ministers from the Organization of Petroleum Exporting Countries are to hold a videoconference with ministers from non-OPEC oil producers, including Russia. EPA/MOHAMED MESSARA *** Local Caption *** 53039944 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απόφαση να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ανακοίνωσε η Αγκόλα, την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ τον περασμένο μήνα να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Ορυκτών Πόρων και Πετρελαίου, Ντιαμαντίνο Αζεβέντο, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, αλλά η συμμετοχή στον OPEC δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της αφρικανικής χώρας.

Η προεδρία ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του προέδρου Ζοάο Λουρένκο στην πρωτεύουσα Λουάντα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Μετά τη συνεδρίαση, ο Λουρένκο υπέγραψε διάταγμα για την επισημοποίηση του θέματος, ανέφερε.

Ο Αζεβέντο δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TPA ότι η Αγκόλα είναι δυσαρεστημένη με την απόφαση του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ασταθείς τιμές.

«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τη χώρα μας να επικεντρωθεί περισσότερο στους στόχους μας» είπε ο Αζεβέντο.

«Αν παραμείναμε στον OPECη Αγκόλα θα αναγκαζόταν να μειώσει την παραγωγή και αυτό είναι αντίθετο με την πολιτική μας να αποφεύγουμε την πτώση και να σεβόμαστε τα συμβόλαια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Αγκόλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στην υποσαχάρια Αφρική, μαζί με τη Νιγηρία.

Και οι δύο χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις ποσοστώσεις παραγωγής τους κατά την υπουργική σύνοδο του OPEC τον Νοέμβριο, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν ζωτικό συνάλλαγμα.

Η συνάντηση χρειάστηκε να αναβληθεί για αρκετές ημέρες λόγω διαφωνιών.

«Όταν βλέπουμε ότι βρισκόμαστε σε οργανώσεις και οι συνεισφορές μας, οι ιδέες μας, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα, το καλύτερο είναι να αποσυρθούμε» τόνισε ο Αζεβέντο.

Ιδρυθείς το 1960, ο OPEC, που αποτελείται από 13 μέλη με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, συνέστησε το 2016 τον OPEC+, συμμαχία με άλλες δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η προσφορά και να υποστηριχθούν οι τιμές απέναντι στις προκλήσεις που θέτει ο αμερικανικός ανταγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: